Kézzel rajzolták a Toldit, amely Jankovics Marcell emléke előtt is tiszteleg

 

Új animációs sorozat dolgozza fel Arany János Toldi történetét. Az Arany-emlékév kapcsán meghirdetett pályázatra a Kossuth- és Balázs-Béla-díjas filmrendező, grafikusművész, Jankovics Marcell készítette el a 13 részes művet, amelyet szeptemberben láthatnak a tévénézők a Dunán – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.


Javában zajlik a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, aminek a története a 80-as évek közepéig nyúlik vissza. A fesztiválon versenyző filmek mellett koncertek, könyvbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket.

A rendezvényen jelentették be, hogy a közmédia az Arany János- emlékévhez kapcsolódó pályázatával egy újabb animációs filmsorozattal bővül a hazai filmgyártás, amely Toldi történetét meséli el – hangzott el az M1 Ma reggel adásában szombaton.

„Karakteranimációval készítettük a sorozatot ez azt jelenti, hogy valósághoz közeliek a figurák, így a cselekménynek, a mozgásnak is a valóságot megközelítően kell megjelennie. Az a helyzet, hogy Magyarországon kevesen tudják ezt igazán jól megcsinálni.”

– árulta el Mikulás Ferenc producer.

A nemrég elhunyt Jankovics Marcell nevével fémjelzett produkció kézzel rajzolt egyedi technikával készült, és az eredeti mű modern feldolgozása. A sorozat 12 plusz 1 részből áll.

Bakonyi Péter, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Gyermek, Ifjúsági és Film Főszerkesztőség vezetője úgy fogalmazott: utoljára ilyen animációs sorozat évtizedekkel ezelőtt jelent meg. Úgy vélte, hogy

a mai gyerekeket új alkotásokkal és 21. századi, modern képi világgal lehet megszólítani.

A kézrajzos és a 3D-s animáció között komoly különbség van, nemcsak képben, hanem sokkal nagyobb munka is, hiszen minden képkockát meg kell rajzolni és az animátorokra is jóval nagyobb feladat hárul. Egy egész estés film igényességével fogtak neki a Toldinak, minden szóra külön rajz van, nincsenek állandó hátterek, rendkívül sokoldalú alkotásról van szó – árulta el Csákovics Lajos, a Toldi-rajzfilmsorozat kivitelező rendezője.

A sorozatot idén ősszel tűzi műsorra a Duna csatorna, és szeptember 19-étől vasárnap esténként lesz látható.