A Napraforgó Magyarország tortája idén

 

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották – jelentették be kedden Budapesten.

A Magyarország tortája díj győztese, Fodor Sándor, a második Borzi Zsolt és a harmadik helyezett, Lakatos Pál (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: az idén tizenötödik alkalommal megrendezett versenyen a Magyarország tortája címet Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók cukrászda cukrászának Napraforgó elnevezésű tortája nyerte el, amelynek főbb alkotóelemei a pirított napraforgó, a vilmoskörte, a méz és a csokoládé.


Idén az Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából alversenyt is hirdettek. Erre olyan tortákat vártak, amelyek meghatározó összetevői Magyarország erdeiben, mezein megtalálhatóak. Az erős mezőnyben végül a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián Nimród fantázianevű tortája lett a győztes – közölte Selmeczi László.

A világkiállítás tortája verseny nyertese Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szintén Füredi Krisztián nyerte meg a Magyarország cukormentes tortája versenyt. Mint Nándori László zsűrielnök elmondta, az idei döntő szoros volt, a győztes végül a Beszterce rózsája lett. A hozzáadott cukor nélkül készült tortában a sárgabaracké a főszerep, a gyümölcs több rétegben is megjelenik, és ízében jól harmonizál a dióval és az étcsokoládéval.

Egy-egy szelet Füredi Krisztiánnak, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmesterének Beszterce rózsája nevű, Magyarország cukormentes tortája címet elnyert és Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók cukrászda mestercukrászának Magyarország tortája címet elnyert Napraforgó nevű tortájából (Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt)

A megméretésen – amelyet tizedik alkalommal rendezett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával – a leginnovatívabb recept különdíját a szegedi Reök Kézműves cukrászda cukrászai, Novák Ádám és Dovalovszky Barbara nyerték a Szeszélyes dió nevű tortával,

míg a legjobb, gyógyhatású alapanyaggal készült tortáért járó különdíjat Karikó Orsolya, a Vanília & Gelarto cukrászda cukrásza kapta Erdei Nimfa nevű tortájáért.

A győztes tortákat augusztus 20-tól az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

Az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón a Szent István-napi kenyeret is bemutatták. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: a kétfordulós verseny döntőjében 14 kenyeret – a két kategóriában 7-7 kenyeret – bírált el a szakmai zsűri.

Ennek eredményeként az idei Szent István-napi kenyér a Solymár gyöngye lett, amely a solymári Hel pékségben készült. A pékség tulajdonosa Szász Krisztián, a Solymár gyöngyét Varró Zsolt elképzelése alapján készítették. A solymári Hel pékség tavaly a leginnovatívabb kenyér kategóriában lett győztes – jegyezte meg.

Szász Krisztián, a Szent István-napi kenyeret, a Solymár gyöngyét megalkotó solymári Hel Pékség tulajdonosa (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Idén az év innovatív kenyerének a Fejedelmi pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyerét választották – tette hozzá Septe József. A kenyérverseny nyertes kenyereit a Magyar ízek utcájában lehet először megkóstolni augusztus 20. és 22. között a Várkert Bazárban.

Fesztiválszerű rendezvénysorozatot szerveznek

Fesztiválszerű rendezvénysorozatot szerveznek az augusztus 20-ai nemzeti ünnepre – jelentette be a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán közölte: a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek, 3,5 napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz program lesz. Mint mondta, ahogy azt tavalyelőtt eldöntötték – csak tavaly a koronavírus-járvány nem tette lehetővé –, az államalapítás ünnepét szeretnék olyan eseménnyé emelni, amely túlmutat a korábbi nemzeti ünnepeken.

Céljuk, hogy minél többen kapcsolódhassanak be az államalapító Szent István király napjának megünneplésébe – tette hozzá. Az idei ünnep programjait a szentistvannap2021.hu oldalon teszik elérhetővé.

Idén sem maradnak el a szokásos elemek: lesz zászlófelvonás, honvédségi légiparádé, tisztavatás. Ezzel egybekötve egy olyan katonai bemutató is lesz, amelyen az érdeklődők megbizonyosodhatnak a megújuló, erős Magyar Honvédség képességeiről – mondta Kovács Zoltán.

Jelezte: Áder János köztársasági elnök átadja a Szent István-rendet, majd átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, és több, a koronavírus-járvány miatt elmaradt elismerést is.

Augusztus 20-án este az ünnepi programokat Európa legnagyobb tűzijátékával zárják

– ismertette az államtitkár.

Kovács Zoltán kitért arra is: az idei ünnepet korlátozásoktól mentesen tervezik. Még kedden megjelenik az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy az augusztus 20-ai központi rendezvényeket, a szeptemberben tartandó Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust nem érintik majd a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások – közölte.

Az államtitkár ugyanakkor hozzátette: folyamatosan ülésezik a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs, követik a járványhelyzetet, így bármelyik pillanatban meg tudják hozni a szükséges intézkedéseket.

Azt is elmondta: három héttel ezelőtt az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs is megkezdte működését. Ebben minden szervezet közreműködik, amelynek augusztus 20-ával kapcsolatban dolga van. Felelős döntéseket fognak hozni, hogy ne fordulhasson elő olyan, mint például a 2006-os állami ünnepen – szögezte le.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta: az ünnepi programok célja az is, hogy megsegítsék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turisztikai ágazatot, az abból élő családokat.

Kiugrás a fővárosi szállásfoglalásoknál

A központi programok látogatói a budapesti szálláshelyeken, éttermekben, attrakcióknál tudják támogatni az ágazatot. A fővárosi szállásfoglalásoknál már most kiugrás tapasztalható az ünnepi hétre – tette hozzá.

Az ünnepi rendezvényeken több 10 ezren dolgoznak – emelte ki a kormányszóvivő, megjegyezve, országosan is kiemelkedő eredményeket lehet tapasztalni: a turizmus újkori történetében július 24-én regisztrálták a legtöbb vendégéjszakát, ezen a napon csaknem 150 ezren pihentek valamely magyarországi szálláshelyen.

Tóth Ferenc, az ünnepi tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az idei ünnepi tűzijátékot is augusztus 20-án 21 órakor kezdik el fellőni a Duna vízfelületéről.

Érdekességként kiemelte, hogy

minden felvonáshoz tartozik majd egy-egy meghatározó szín:

a „vér és harc” például piros, a „magyarnak lenni” trikolor színekkel jelenik majd meg. A mintegy félórás (34 perces) tűzijáték további vizuális és hangeffektekkel is kiegészül majd.

Idén a nagyobb rakétákat a Margit hídról és a Petőfi hídról, valamint 14 folyami bárkáról lövik majd fel. Ezeket a nagyobb uszályokat „gyöngysorszerűen” is összekapcsolják majd. Az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat is feldíszítik majd, innen lesz a görögtűz is – ismertette.

Tóth Ferenc kiemelte: a rakétákat többek között Spanyolországból, Portugáliából, Szlovéniából és Kínából importálták, s mind a mintegy 40 ezer darab rendelkezik a szükséges uniós tanúsítvánnyal. A tűzijátékot szükség esetén – például az időjárási helyzet miatt – azonnal le tudják állítani.

Ezzel együtt félmilliárd forintos biztosítást is kötött a tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft. – közölte az ügyvezető igazgató. Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20. hivatalos állami ünnep.


Elfogadta az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztosítási tervét a rendezvény biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a testület vezetője kedden Budapesten.

Kovács Zoltán a testület ülését követően a közmédiának elmondta, hogy egy nyitott kérdés maradt, a Lánchíd biztosítása, mivel azon gyúlékony anyagok találhatók a zajló felújítás miatt, de várhatóan napokon belül meglesz a megoldás.

A kormány minden idők legnagyobb szabású Szent István-napi fesztiváljára készül, ez logisztikai és szervezési szempontból is nagyobb felkészültséget igényel. Sok tízezer ember összehangolt munkájára van szükség az előkészületek és a rendezvénysorozat 3,5 napja során. Az elsődleges szempont most is a biztonság  – közölte a politikus, kiemelve:

az ünnep biztosításában közreműködő szervezetek felkészültek az augusztus 20-ai ünnepségsorozatra, fesztiválra.

Az államtitkár kifejtette: idén 17 helyszínen zajlanak az augusztus 20-ai központi rendezvények. A tűzijáték is nagyobb lesz a szokásosnál: a Duna vonalában 4,3 kilométer hosszan, sokkal több kilövőállásról indítják majd a rakétákat, így itt is több biztonsági intézkedésre van szükség.

Kovács Zoltán elmondta: amikor „úrrá lettek” a koronavírus-járvány harmadik hullámán, úgy tervezték, hogy korlátozásoktól mentesen rendezik meg az augusztus 20-i rendezvényeket. A jelenlegi helyzet alapján ez így is lesz, s kedden meg is jelenik a kormányrendelet, amely a rendezvényekre egyébként vonatkozó korlátozások alól mentesíti az augusztus 20-ai ünnepi eseményeket.

A két operatív törzs – az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításért, illetve a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület – összetételét és tevékenységét illetően vannak átfedések.

Kovács Zoltán, aki mindkét testület munkájában részt vesz, azt mondta, így folyamatos az információáramlás. A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival, valamint a kormányhivatalok bevonásával arra is fel vannak készülve, hogy az emberek biztonsága érdekében szükség esetén azonnali döntéseket hozzanak a rendezvényekről.

Az államtitkár felidézte: 2010-ben – javaslatára – azért is döntött a kormány operatív törzsek felállításáról, „nehogy megismétlődjön az, ami 2006-ban egyébként elkerülhető lett volna”.

Akkor – mondta – „emberéleteket követelt az, hogy az egyébként ismeretek, tudás birtokában lévő szervezők, hatóságok, minisztériumok nem beszéltek egymással”. 2010 óta viszont az érintett szervek együttműködésének keretei adottak – tette hozzá a törzs vezetője.

Kovács Zoltán kiemelte:

az Országos Meteorológiai Szolgálat kezdetben napi, majd az ünnepi rendezvényekhez közeledve még sűrűbb jelentéseket küld az operatív törzsnek.

A 3,5 napos rendezvénysorozat idején negyedórás, a tűzijáték idején pedig valós idejű jelentésszolgáltatást biztosít az Országos Meteorológiai Szolgálat, amelynek egy munkatársa tagja is az operatív törzsnek.

A rendezvények vonalában a meteorológiai szolgálat két alkalmi jelzőrendszert is működtetni fog. A tűzijáték technológiája pedig már évek óta úgy van kialakítva, hogy szükség esetén azonnal, egy gombnyomással leállítható a tűzijáték – mondta Kovács Zoltán.

Az államtitkár kora délután a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: ahogy azt tavalyelőtt eldöntötték – de tavaly a koronavírus-járvány nem tette lehetővé –, az államalapítás ünnepét szeretnék olyan eseménnyé emelni, amely túlmutat a korábbi nemzeti ünnepeken.

Céljuk, hogy minél többen kapcsolódhassanak be az államalapító Szent István király napjának megünneplésébe – tette hozzá.
Az idei ünnep programjait a szentistvannap2021.hu oldalon teszik elérhetővé.