×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ókori csatornát és utat rejtett a világörökségi helyszín

 

Ókori, a Római Birodalom idejéből származó csatornát és utat találtak az UNESCO világörökségi listájára a héten felkerült ősi katonai táborok közelében – jelentették be szerdán holland régészek.

A több mint tíz méter széles csatornát és az utat a múlt héten tárták fel a hollandiai Nijmegen város közelében. Az ottani jelentős római kori település, állandó katonai bázisokkal, a napokban nyerte el az UNESCO-tól a világörökségi helyszín státuszát.

Nijmegen a Rajna deltájának egyik ága, a Waal mellett fekszik, a Római Birodalom akkori határán – emlékeztet közleményében a szervezet, hozzátéve, hogy a felfedezés egyedülálló az ország e régiójában. A római határvonalnak, a limesnek a Rajna mentén fekvő szakasza került be a napokban a világörökség helyszínei közé.

A RAAP, Hollandia legnagyobb régészeti és kultúrtörténeti tanácsadója szerint a csatornát és az utat a római katonaság építhette és használhatta.

A folyó mentén sok római katona állomásozott, és a csatorna valószínűleg összekötötte Nijmegent és a Rajna folyót: csapatokat, utánpótlást és építőanyagokat szállítottak rajta.

A római kori országút, amelynek eredeti kavicsburkolata is megmaradt, új információkkal bővíti a mintegy 2000 évvel ezelőtti úthálózattal kapcsolatos ismereteket – mondta el az AFP-nek Eric Noord, a projekt vezetője.