×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Megismerhetjük a mesteri részleteket – Ingyenes kiállítás nyílt a Szent István-terem felújítási munkálatairól

 

Ingyenes szabadtéri kiállításon mutatják be a Budavári Palotában hamarosan megnyíló Szent István-terem századfordulós mestereit és a történelmi helyiség újjáépítésének kulisszatitkait.

Már látogatható a Várkert Bazár Gloriettjénél a Mesteri részletek elnevezésű, ingyenes kiállítás – olvasható a Szent István-terem a Budavári Palotában Facebook-oldalon. A tárlat bemutatja a Szent István-terem századfordulós készítőinek életét, a terem megalkotásának történetét, és azt is, hogy milyen kihívásokat tartogatott csodálatos műveik újraalkotása napjainkban.

Az érdeklődők a magyar iparművészet olyan híres alkotóinak élettörténeteivel és munkásságával ismerkedhetnek meg, mint Zsolnay Vilmos, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. A látogatók azonban nemcsak a századforduló korának kiválóságaival találkozhatnak, hanem igazi kulisszatitkokat is megtudhatnak a csodálatos történelmi helyiség újjáépítéséről. Kiderülnek a terem aranyozásának rejtelmei, a különleges kárpitok elkészítésének titkai, de az is, hogy hogyan született újjá a helyiség egyedülálló mennyezete.

Nemrégiben egy videót is közzétettek, amelyben a terem aranyozásának kulisszatitkait mutatják be az érdeklődőknek.
A különleges történelmi helyiség domináns színe az arany volt, köszönhetően annak, hogy a terem megalkotásánál a mesterek gazdagon használták a különleges anyagot.

A mostani tervezőnek, Angyal Tibornak mégsem volt egyszerű dolga a helyiség újraalkotásánál, hiszen a fekete-fehér archív képekből nehéz volt pontosan megállapítani, hogy melyik felületeket borította arany a századfordulón.

Mesteri részletek kiállítás mindennap reggel 6 és éjfél között tekinthető meg ingyenesen, a Várkert Bazárban. Augusztus 20-tól pedig már a Szent István-terem is felújított pompájában várja a látogatókat.