Felavatták Szkander bég albán fejedelem szobrát a Városligetben

 

lir Meta albán és Áder János magyar köztársasági elnök jelenlétében felavatták Szkander bég (Kasztrióta György) albán fejedelem, nemzeti hős szobrát hétfőn Budapesten, a Városligetben.

Áder János köztársasági elnök és Ilir Meta albán elnök kezet fog Szkander bég (Kasztrióta György) albán fejedelem, nemzeti hős szobrának avatóünnepségén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ilir Meta köszöntőjében történelmi pillanatnak nevezte Szkander bég szobrának elhelyezését Budapest szívében, Európa szívében. Mint hangsúlyozta: nincs még egy olyan történelmi személyiség, aki jobban megtestesítené a két nép közötti barátságot.


Az albán elnök arra utalva, hogy

Szkander bég Hunyadi Jánossal szövetségben harcolt az oszmán birodalom balkáni terjeszkedése ellen,

úgy fogalmazott: e két legendás vezető az európai civilizáció pajzsává vált.

Ilir Meta köszönetet mondott azért, hogy Magyarország támogatja Albánia európai uniós integrációját, valamint a 2019-es földrengés után és a koronavírus-járvány alatti magyar segítségnyújtásért. Az albán elnök egyúttal hitet tett amellett is, hogy a két ország közötti barátság a jövőben tovább erősödik.

Agim Rada szobrászművész alkotása Tirana ajándéka Budapestnek; a szobrot a két főváros főpolgármestere, Erion Veliaj és Karácsony Gergely avatta fel a városligeti Vajdahunyadvár szomszédságában található Platán sétányon.

Karácsony Gergely a szobrot megköszönve, Tirana és Budapest együttműködését méltatva kiemelte, hogy az alkotás valódi, szoros kapcsolatot mutat a két főváros között. E kapcsolat fontos eleme a víz, a vízgazdálkodás – mondta, majd nagy büszkeségnek nevezte, hogy a fővárosi vízművek és Tirana közötti együttműködés révén tudtak tapasztalatokat szerezni és fejleszteni e városok vízgazdálkodását. A főpolgármester azt mondta, bízik abban, hogy Albánia hamarosan, az EU tagjaként még szorosabb szövetségben állhat össze Magyarországgal.

Arian Spasse albán nagykövet egyebek mellett arról beszélt, hogy

a szobor az albánok és magyarok közötti évszázados barátságot szimbolizálja. Úgy fogalmazott: Szkander bég minden olyan európai polgár hőse, aki hisz a szabadságban.

Szkander bég Kasztrióta János fejedelem fia volt, gyermekként a török szultán udvarában élt túszként. Iszlám hitre nevelték, ott kapta az Iszkander bég nevet is. Vitézségével hamar kitűnt, ezért 1422-ben egy szandzsák kormányzását is rábízták. Apja halála után megszökött a törököktől és elfoglalta Krója várát. Visszatért a keresztény hitre és szabadságharcot indított a törökök ellen. Szövetséget kötött I. Ulászló magyar királlyal és 1444-ben fényes győzelmet aratott Ali pasa serege felett. Miután várát hiába ostromolta a török, II. Mehmed szultán 1461-ben végül kénytelen volt elismerni Albánia fejedelmének. Uralmát haláláig megtartotta.