Június 14-ig lehet jelentkezni a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramra

 

A cél, hogy a legtehetségesebb külföldön tanuló diákoknak csak a tanulásra kelljen figyelnie. Rácz Zsófia a Család- és Ifjúságpolitikáért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában beszélt a témáról.


Keddtől lehet pályázni a külföldi továbbtanulást támogató Stipendium Peregrinum ösztöndíjra – nyilatkozta a közmédiának a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken. Novák Katalin azt mondta, hogy június első két hetében olyan diákok jelentkezését várják, akiket már felvettek a világ legjobb egyetemeinek valamelyikére alap- vagy mesterképzésre.

„Az ösztöndíj B komponensére azoknak a jelentkezését várják, akiket felvettek a világ legrangosabb egyetemeire, nekik szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy nekik a tanulmányaik alatt csak a tanulásra kelljen figyelni”

– mondta el Rácz Zsófia.

Az A komponens esetén csak a felvételit támogatták, de az itt ösztöndíjat nyertek is pályázhatnak a B komponensre. A pályázóknak a Nemzeti Tehetség Központ honlapjáról kell letölteniük a jelentkezési űrlapot, majd az előszűrés után egy kiválasztó táborban személyesen is találkoznak a jelöltekkel. Itt egy több napos folyamat során mérik fel a pályázók erősségeit, és végül egy szakmai zsűri választja ki a nyerteseket.

A tavaly induló programra 2020-ban 144-en jelentkeztek, közülük 17-en kapták meg az ösztöndíjat. Idén pedig már 35 főt támogathatnak.

Az ösztöndíjjal az egyetemisták minden költségét szeretnék fedezni, a tandíjat, a lakhatást, az utazást és az étkezést is. Ezek külföldön nagyon költségesek lehetnek, a cél, hogy a tehetséges hallgatóknak ne kelljen dolgozni a tanulmányaik mellett.

Rácz Zsófia a műsorban elmondta azt is, hogy a pályázók közül tavaly túlsúlyban voltak a természettudományi területen, valamint a nagy-britanniai egyetemeken tanulók.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj alapvetően egy egy éves támogatás, de a korábbi nyertesek újra pályázhatnak, nekik hozták létre a C komponenst. Folyamatosan követik az ösztöndíjasokat, tartják velük a kapcsolatot, mert szeretnék, hogy a program résztvevőiből egy összetartó közösség alakuljon ki.

Június 14-éig várják a pályázatokat, a nyerteseket pedig várhatóan július közepére választják ki.

Címlapfotó: Rácz Zsófia a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum ösztöndíjáról tartott sajtótájékoztatón (MTI/Bruzák Noémi)