Különösen fontos isteni üzenete van idén a pünkösdnek

 

Pünkösdvasárnap van, a húsvét utáni ötvenedik napon a Szentlélek eljövetelét ünneplik a hívek és emlékeznek a keresztény egyház megalapítására, illetve az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére. A pünkösdi hagyományok a tavaszköszöntővel összekapcsolható rítusok sokaságát is jelentik. Hogy mit jelent a pünkösd a keresztények számára, arról Gájer László egyetemi tanár, a Szent Egyed közösség lelkipásztora beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.


Pünkösd a kereszténység a harmadik legfontosabb ünnepe a karácsony és húsvét után, de bizonyos szempontból azt is mondhatjuk, hogy az első hiszen azt szoktuk mondani hogy pünkösd az egyház születésnapja” – fogalmazott a lelkipásztor.


Pünkösdkor a Szentlélek kiáradását ünnepeljük, aki a harmadik isteni személy, és a hitünk szerint Isten egészen közel a lelke által jön hozzánk

– tette hozzá.

Pünkösdnek vannak ószövetségi gyökerei. Ahogy a keresztény húsvét valamilyen formában ráült és megformálta a zsidó húsvét ünnepet, úgy a keresztény pünkösd is valamilyen formában ráült a zsidó pünkösd ünnepére, és megújította azt. A zsidó pünkösd kezdetben egy aratási ünnep volt, és ez az új zsengének az ünnepe, vagyis amikor valami új születik, amikor megújul valami, és a keresztények életében a Szentlélek jelenléte az ilyen, mint egy új zsenge – emelete ki Gájer László.

Aztán később a zsidó pünkösd a törvényadásnak, a sinai törvényadásnak volt az ünnepe, és ilyenkor mindig azért is fohászkodunk, hogy a törvény, az erkölcsi törvény, ami a tízparancsolat két kő tábláján volt az valahogy megérkezzék ami életünkbe is – mondta.

Van a magyarságnak egy vallási hagyománya, amely a csíksomlyói Mária-kegyhelyhez kapcsolódik, ahol kezdetben összegyűltek a székelyek azért, hogy megóvják a saját közösségüket,aztán idővel összegyűltek az erdélyi magyarok, és aztán idővel napjainkban már összegyűlik a világ magyarsága ezen a helyen évről évre,

és ha pünkösd valamilyen formában egy lelki tavasz akkor a csíksomlyói ünnep az a magyarság lelki tavasza

– véli a lelkipásztor.

Mi lehet az üzenete a mostani pünkösdnek?

Azt az üzenetet kell megfogalmaznunk, ami Isten üzenete számunkra, hogy van jövő, van remény, és hogy véget ér a bezártság, és hogy véget ér a szolgaság, véget ér a betegség. És a választott nép, amikor a törvényt megkapta a sínai hegyen, akkor nagy egyiptomi szolgaságból jött ki, és idén pünkösdkor talán lehetne ez az üzenet, hogy a szolgaság véget ér, van jövő, jövőkép, van gyógyulás és a lélek mindig a gyógyulásnak, a megújulásnak az új zsengéje – mondta Gájer László.

Címlapfotón: zarándokok a csíksomlyói búcsúban, a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben 2021. május 22-én. (Fotó: MTI/Veres Nándor)