A tehetségek Magyarország nemzeti kincsei

 

A tehetségek kibontakozásához elengedhetetlen, hogy a kiemelkedő fiatalok elhivatottak, kitartóak legyenek és mindezeken túl őket, valamint mentoraikat a világon egyedülálló program karolja fel. A csütörtöki Ez itt a kérdés adásának meghívottai a  Nemzeti Tehetség Program új elemeiről beszélgettek.

A tehetségek Magyarország nemzeti kincsei! – nyilatkozta nemrégiben Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter, majd kiemelte: a Nemzeti Tehetség Program célja, hogy valamennyi tehetséges magyar fiatal támogatáshoz jusson a program pályázati forrásain keresztül.

Az adásban Polgár Judit, sakknagymester, a Nemzeti Tehetség Program idei 1 százalékos kampányának védnökeként aktívan részt vesz a tehetséggondozásban. Polgár Judit elmondta a kitartás az egyik legfontosabb része a gyermekek fejlődésének, és hangsúlyozta: a Nemzeti Tehetség Program által olyan támogatást kapnak a gyermekek és a fiatalok, amelyre az adott fejlődési szakaszukban praktikusan éppen szükségük van.


Ezért is fontos, hogy ma Magyarországon létezik olyan program, amely valóban meghatározó mértékben szolgálja és támogatja ezt a célt a legkülönfélébb tehetségterületeken

– fogalmazott.

Papp Zsófia, a Nemzeti Tehetség Központ Nonprofit ügyvezetője elmondta, hogy a Nemzeti Tehetség Program elmúlt 12 évében már több mint 15 000 nyertes pályázat kapott támogatást, összesen mintegy 24 milliárd forint összegben.

A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban mintegy 3700 fiatal részesült öt év alatt.

A program támogatásai évente közel 350 000 magyar fiatalt segítenek tehetségük kibontakoztatásában határainkon innen és túl, óvodáskortól a fiatal felnőttekig.

Kovács Kata, gyermekgyógyász-szakorvosjelölt, a SOTE I. számú Gyermekklinika Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjjal is elismert kutatóorvosa, aki az oxigénhiánnyal született koraszülött babák intenzív terápiás ellátása terén ért el kimagasló eredményeket. Erről a világszerte is egyedülálló munkáról beszélt.

Majzik Lionel, aki fiatal kora ellenére számos kitüntetéssel rendelkezik az asztrofotózás terén, többek között a NASA 2020. április 3-i nap képét is magáénak tudhatja. Lionel a Nemzeti Tehetség Programtól kapott ösztöndíjából vette távcsövét, aminek segítségével a fotó készült. A 28 éves fiatalember a kijárási korlátozás miatt a saját tápióbicskei udvarán készítette el a „kozmikus forgalmi dugóról” készült képét.

A teljes adás itt visszanézhető.