×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Szedd magad! Népszerű turistacélpontok a színpompás tulipánmezők

 

Először csak az udvart akarták szebbé tenni Szőlősgyörökön, mára viszont messze földön híressé váltak a TulipGarden virágoskertjei.

 

30 ezer tulipán fogadja a látogatókat Szőlősgyörökön. A virágoskert története három éve kezdődött, amikor az alapítók a cég telephelyének udvarát akarták szebbé varázsolni.

„Úgy döntöttünk, hogy rendelünk pár tulipánt. Addig válogattunk, míg ez a pár tulipán 30 ezer hagyma lett. Csak hogy szép legyen az udvar”

– mesélt Mátrai Zoltán, a Tulipgarden Balaton alapítója az első lépésekről az M1 Magyar gazda című műsorában.

Ma már speciális ültetőgépet és tulipánra optimalizált tápanyagokat használnak, a gyommentesítést pedig növényorvos szakemberek segítik a pompás ültetvényen. Törekszenek a színharmóniára, és azonos időben virágzó tulipánokat ültetnek egymás mellé, hogy igazán szépek legyenek a virágágyások.

A szőlősgyöröki sikeren fellelkesülve az alapítók úgy döntöttek, hogy egy szedd magad tulipános-hálózatot hoznak létre, jelenleg 5 helyszínen vannak kertjeik.

A Zala megyei Csömödéren például tavaly ősszel alakították ki az első ágyásokat a 2,5 hektáros levendulás mellett. Itt idén nyíltak először a tulipánok, pont jól időzítetten, hiszen épp a járványügyi korlátozások enyhítésére lettek a legszebbek.

Hogy még többen gyönyörködhessenek benne, a szőlősgyöröki kert nagyobb területre költözik a jövőben, ahol tavasztól őszig folyamatosan nyílnak majd a különféle virágok. Például hóvirág is lesz, valamint az élménykertben tanösvényeket is kialakítanak.

Az élménykertek népszerű turista célpontok, és ezzel hozzájárulnak egy-egy kistelepülés fejlődéséhez is.

Szőlősgyörök népessége például folyamatosan növekszik, és egyre több gyermek születik a faluban. Az ideköltözők számára már új építési telkeket is ki kellett alakítani a Balatonhoz közeli faluban.

A balatonboglári borvidék egyik jelentős településén a helyi gazdákkal együttműködve vendégházat építenek, rendezvényhelyszínnek alkalmas szőlőültetvényt, túraútvonalakat is kialakítanak.


Címlapfotó: Tulipánok a TulipGarden kertészetében a Szőlősgyörökön (Fotó: MTI/Varga György)