Pilinszky verseivel megnyitja az ember lelkét

 

Idén lenne százéves a huszadik század magyar irodalmának legjelentősebb költője, Pilinkszky János. A kerek évforduló alkalmából a Duna TV Tanúságtevők című műsorában éltették az alkotó halhatatlan életművét. Pilinszky100 címmel készült rendhagyó adás, amelyben Turek Miklós színművész és a Kosbor együttes tolmácsolásában adnak elő Pilinszky-verseket. Az adásban Keserű György piarista szerzetes beszél a költő jelentőségéről, személyes kapcsolatáról műveivel. Ezekből megmutatkozik Pilinszky mély istenhite, ami őszinte, gyötrelmes útkeresésből fakad.

Pilinszky János olyan költőnk, akinek nem kell leporolni a költészetét. Annyira eleven minden egyes verse, hogy szinte izzanak a szavai – mondta Keserű György piarista atya.

Mindig úgy írt verset, hogy hosszú ideig hordozta magával a gondolatokat, és csak akkor vetette azokat papírra, ha az érzések tartósan jelen maradtak a lelkében. Így tudtak létrejönni azok a sugárzó kompozíciók.


A piarista Pilinszky verseiben nem egyházi tanításokat akar bemutatni, hanem hitében és verseiben is saját küzdelmeiről beszél. Verseivel megnyitja az ember lelkét, mélyebbre vezeti az embert gondolataiban.

Szent szövegnek gondolom azt, amely ilyen hatással van rám

fejtette ki a piarista atya.

Szög és olaj lehetne címerem, írta Pilinszky Címerem című versében. A keresztút történetén keresztül nézve a szög a megváltás, az olaj a Szentlélek kenete és egyik sincs a másik nélkül és ez a kegyelem megjelenik Pilinszky költészetében is.

Keserű atya egy személyes élményén keresztül illusztrálta, hogy Isten kegyelme megtalál minket, amikor mélyponton vagyunk. Kezdő tanár korában nagyon elszomorította, hogy nem tud megfelelni az elvárásoknak. Egy ilyen komor februári napon azonban látott egy feliratot, „I love Keserű”, amit egy diákja vésett bele egy padba a Duna-parti sétányon.

„A Jó Isten megtalál minket, amikor mélyponton vagyunk. Ez erőt ad arra, hogy keljünk fel és menjünk tovább” – mondta.