Még lehet csatlakozni a közösségek hetének programsorozatához

 

A közösségek hete alkalmából rendezett programsorozatról Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) igazgatója beszélt. Mindenkit arra biztatott, hogy jelentkezzen programajánlataival. Az idei már az ötödik országos rendezvénysorozat, amelyet ebből az alkalomból rendeztek.

A közösségek hete alkalmából különféle programokkal fókuszálnak a közösség megtartó erejére, a közösségi kezdeményezésekre. Erről Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) igazgatója beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

Az idei közösségek hete már az ötödik országos rendezvénysorozat, amely május 16-áig tart, és a mottója, hogy: „Egy szívvel, egy lélekkel”.

„A kezdeményezés célja, hogy a kulturális intézmények mozgósítsák a közösségeiket, illetve a helyi civilszervezetek és a nem formális közösségek kapjanak olyan megmutatkozási lehetőséget, ami a kulturális intézmények segítségével történik, tehát olyan programokat szervezzenek, hogy a helyi lakosság is megismerje az ő tevékenységüket” – mondta Nagy Magdolna.

Idén egyaránt vannak online és szabadtéri programok, bár a vírushelyzet miatt még az online programok vannak többségben. Az idei év mottója arra épül, hogy sok közösség az önkéntes felajánlásaival segít egy-egy települést, ők mutatják be munkájukat.

A rendezvénysorozat tematikus programokra épül, amely keretében hat tematika van, ez bővebb programsorozatot eredményez, mint a tavalyi évben. Háromszáz település jelentkezett már, és több mint hétszáz programot töltöttek fel, a kínálat pedig folyamatosan bővül, folyamatosan lehet jelentkezni.

A programok egy része a mottóhoz kapcsolódik, a másik része sportolásra, közösségi mozgásra, környezetvédelemre, illetve alkotásra hívja fel a játékos kedvű nézőket, résztvevőket” – mondta az igazgató, majd arra biztatott mindenkit, hogy töltsék fel programajánlataikat. A programokról és a feltöltésről a közösségek hete honlapján tudnak tájékozódni.

Elmondta, hogy ők a szentendrei Skanzennel is szerveznek különféle programokat. Példát arra hozott, hogy milyen kreatívan lehet megoldani az online programokat. A Ferenczy Múzeum online programja, az „alkotni öröm”, tollba rajzolásos program, amely során egy neves szürrealista alkotónak a művét tollba mondják, és azt kell lerajzolni.

A címlapfotó illusztráció (Észak-Magyarország falusi épületeit bemutató kiállítás az idén 50 éves szentendrei Skanzenben 2017. április 6-án, Fotó: MTI/Máthé Zoltán).