Olvasóink közel 80 százaléka szerint a „gazdijogsi” megszerzéséhez kellene kötni a kutyák tartását

 

Olvasóink abszolút többsége szerint a kutyatartást a „gazdijogsihoz” kellene kötni, és a szavazók kicsivel több mint egyötöde gondolja úgy, hogy ezen a területen nincs szükség további szabályozásra.

 



Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán szerdán arról kérdeztük olvasóinkat, hogy kötnék-e „gazdijogsi” megszerzéséhez a kutyák tartását?


Önkéntesen vállalható, ingyenes, komplex edukációs programot indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az ősszel kezdődő és a Gazdijogsi.hu-n elérhető online oktatás célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel az állattartókat.

Magyarországon körülbelül másfél millió kutyát tartanak, amely a lakosságszámra vetítve nemzetközi viszonylatban is soknak számít. A velük való együttélés folyamatos törődést és felelős gondolkodást követel.

A magyar állatvédelmi törvény 1998 óta folyamatosan fejlődik, igazodik a kihívásokhoz, azonban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint szemléletváltásra és oktatásra van szükség ahhoz, hogy a kidobott, nem megfelelően tartott állatok tábora számottevően csökkenjen, egyúttal magasabb szintre lépjen az állattartói kultúra hazánkban.

A Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Ovádi Péter szerint az oktatás, a szemléletformálás fontosságát a nemrég nagy sikerrel zárult állatvédelmi társadalmi párbeszéd és az elmúlt hónapok szakmai egyeztetései is rendre alátámasztották. A több mint 260 ezer kitöltött állatvédelmi kérdőív is megerősíti ezt. A válaszadók 99,4 százaléka szerint a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni.

A szerdai szavazásunk is erről a témáról szólt, melyben a válaszadók 81 százaléka gondolja úgy, hogy a kutyatartást a „gazdijogsihoz” kellene kötni.

A másik válaszadási lehetőségre a szavazók 21 százalék voksolt, szerintük nincs szükség a kutyatartást a „gazdijogsihoz” kötni, mert ezen a területen már nem kellenek további szabályozások.

Ide kattintva nézheti meg nagyobb méretben a képet (Forrás: hirado.hu)

A címlapfotó illusztráció.