×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Lehoczky Zsuzsa, az új nemzet színésze, megtáncoltatta Merkely Bélát

 

Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészévé a cím jelenlegi birtokosai kedden. A Kossuth Rádió Kalendárium című műsorának vendége a frissen megválasztott nemzet színésze volt.

 

Lehoczky Zsuzsa már többször elmondta, hogy az a filozófiája, hogy csak dolgozni, dolgozni, hogyha az ember az energiáját, a vitalitását, a jókedvét szeretné megőrizni, akkor ebben a munka segít. „De ehhez az is kell, hogy ő önmaga – tehát én – karban tartsam magam, kell a jó Isten segítsége, és a hivatásunknak az alázatos szeretete” – fogalmazott a nemzet színésze.

Lehoczky Zsuzsa azt is elmondta, hogy édesanyja járatta külön németórára, de ő nem oda ment, hanem énekórára.

Nagyon sok fiatal lány szeretne színész lenni, és köztük voltam én is, és tudtam, hogy ezt el kell érnem” – tette hozzá.

Az első igazi musical Lehoczky Zsuzsa nevéhez kapcsolódik, mégpedig a My Fair Lady, amiben Eliza szerepét öltötte magára. A színésznőt az operettszínházi zenés és a táncos szerepek mellett prózai szerepek is megtalálták.

Én játszottam a Madách Színházban a Forgószínpad darabban, Huszti Péter rendezte, de hát már maga a Madách Színház az egy nagy kihívás volt számomra

– mondta.

Amikor Lehoczky Zsuzsa 80. születésnapját ünnepelték a Budapesti Operettszínházban, mindenki meglepetésére, de leginkább Merkely Béla kardiológus meglepetésére miután a színésznő felhívta a színpadra, ott táncra pedült vele.

2001-ben adtam neki a szívemet, hogy tegyen vele valamit, tett is, azóta is jól vagyok. Büszke vagyok rá, és boldog, hogy ha valami gondom van, akkor mehetek hozzá” – mesélte a nemzet színésze.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

 

 


Mint, ahogy már korábbi cikkünkben beszámoltunk, arról, hogy Lehoczky Zsuzsát választották a nemzet színészévé, akit az április közepén elhunyt Törőcsik Mari helyére választották meg a nemzet színészei csaknem egyórás tanácskozás után.

Cikkünkben olvasható, hogy a nemzet színészei közül Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Jordán Tamás személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban megtartott zárt megbeszélésen, Almási Éva, Csomós Mari, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba.

Lehoczky Zsuzsa már tizenegy évesen színpadon volt a Szegedi Nemzeti Színházban. 1956-ban egyéves kitérőt tett a kaposvári Csiky Gergely Színházba, majd újabb öt évig a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt.

1962-ben szerződött az akkor még Fővárosi Operettszínházhoz, amelynek azóta is tagja.

Musicalekben és operettekben egyaránt láthatta a közönség. Játszott többek között a Kiss Me Kate (Kate),

A mosoly országa (Mi), a Bál a Savoyban (Daisy), a Maya (címszerep), a My Fair Lady (Eliza), A nagymama (Szerafin), a Marica grófnő (Bozsena), a Csárdáskirálynő (Cecília, Stázi), a Zsákbamacska (Reinerné), a Handa banda (Izabella), a Dobostorta (Fehérváry Jozefin), a Mágnás Miska (Nagymama), a Marica grófnő (Bozsena), a Lili bárónő (Agatha), a Menyasszonytánc (Majzikné) és a Párizsi élet (Quimper Karadek grófnő) című darabban.

Lehoczky Zsuzsa az operett- és musicalirodalom szubrettszerepeinek kiváló megformálásáért, több évtizedes, sikerekben gazdag művészpályafutása elismeréseként 2004-ben Kossuth-díjat kapott.

Művészetének további elismerései között van a Jászai Mari-díj (1966, 1974), az érdemes művész (1981) és a kiváló művész (1989) cím, a Déryné-díj (1993), valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (1995). 2004-től a Budapesti Operettszínház örökös tagja, 2007-ben a Magyar Operett Napja alkalmából életműdíjat kapott.

A címlapfotó illusztráció.