Komoly szakmai elismerést kapott a Dankó Rádió műsorvezetője

 

A táncházmozgalom keretén belül nyújtott kimagasló szakmai és közösségi „háttérmunkájának” elismeréseként Halmos Béla-emlékéremmel tüntették ki a Dankó Rádió népzenei műsorainak szerkesztő-műsorvezetőjét, Vasváry Annamáriát.

 

Vasváry Annamária szerint a kapott díj legalább akkora elismerés, mint minden egyes alkalom, amikor riportalanya elégedett a vele készített portréműsorral.


„A harminc éve szívvel-lélekkel, tisztességgel végzett munka elismerése számomra ez a díj, egy nagyon pozitív visszajelzés”

– mondta a Dankó Rádió díjazottja.

Vasváry Annamária gyermekkorától muzsikált különböző zenekarokban, pályaválasztását is a népzene szeretete határozta meg, történelem–néprajz szakon végzett, de emellett mindvégig énekelt, tekerőlantozott, bőgőzött, 1983-ban a Népművészet Ifjú Mestere elismerésben részesült, 1991 óta pedig a Magyar Rádió népzenei műsorainak szerkesztő-riportere.

„A Dankó Rádiónál 2017-től végzett munka a kiteljesedést jelenti számomra. Itt napi szinten tudok tenni a népművészet, a népzene népszerűsítéséért”

– mesélte a műsorvezető, aki műsoraiban igyekszik sokoldalúan bemutatni a népművészetet, hiszen a néprajztudomány kiemelkedő alakjai mellett a táncház, a népzene és a világzene jeles képviselőivel, illetve kézművesekkel is készít interjúkat.

„Ez a díj jelzi, hogy a táncház és népzenei mozgalom érintettjei odafigyelnek a Dankó Rádió műsoraira”

– méltatta kollégája munkáját Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatója. Hozzátette, hogy az elismerés értékét tovább növeli, hogy őt és Vasváry Annamáriát is személyes jó barátság fűzte Halmos Bélához.

A Dankó Rádión mindennap találkozhatnak népzenei műsorokkal a hallgatók. A Tudta-e című sorozat, amely néprajzkutatókkal, népzenészekkel foglalkozik, egész héten naponta kétszer is hallható. A Táncházban című műsor minden hétköznap este 20 órától jelentkezik, szombaton 10 órától A népzene világából című műsort, vasárnap pedig szintén 10 órától a Vasárnapi népzenét hallgathatják a Dankó Rádión.

A Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet 2015 óta adják át. Az ünnepélyes díjátadó idén május 7-én zajlott online formában a Zeneakadémián. Az emlékéremmel a díjazott táncházmozgalom keretén belül nyújtott kimagasló szakmai és közösségi háttérmunkáját ismerik el.