×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Az ok, amiért Paul McCartney kidobta a házából Ringo Starrt

 

A The Beatles utolsónak megjelent albuma, a Let It Be rögös utat járt be. Nagy tervekkel indult neki a zenekar a felvételnek, aztán egy darabig mégis a polcon pihent az album, végül pedig két változata is megjelent.

A The Beatles a maga idejében meglehetősen korszakalkotó zenekar volt, rengeteg remekművet hagytak maguk után, mint például a “Yesterday”, amely a legtöbbször feldolgozott dalnak számít, több mint 3000 változattal. Tizenharmadik és egyben utolsó stúdióalbumuk, a “Let It Be” 1970. május 8-án jelent meg, így összeszedtünk néhány érdekességet az albummal kapcsolatban.

  • Eredetileg "Get Back" volt az album címe, utalásként arra, hogy visszatérnek a rock and roll gyökereihez. A "Let It Be" felvétele során ugyanis hosszú idő után először nem akartak hosszas utómunkálatot végezni és a tökéletességre törekedni. A rock and roll szellemében, élőben  szerették volna rögzíteni az albumot.
  • Volt róla szó, hogy közönség előtt vennék fel, és egészen extravagáns helyszínek is előkerültek ötletként, köztük a római Colosseum, a tunéziai sivatag vagy egy hajó az óceánon. Végül a négy fal között, a stúdióban maradtak.
  • A "Get Backet" eredetileg 1969-ben adták volna ki, azonban addig tanakodtak a különböző változatokon, hogy a bizonytalanság közepette felvették az Abbey Road albumot, ami 1969 októberében meg is jelent.
  • Az album producere eredetileg George Martin volt. Ám mire kiadásra került, Phil Spector is végzett rajta utómunkálatokat, nagyzenekari rájátszásokkal bővült a hangszerelés, így persze nem jött össze a visszatérés a gyökerekhez. Az eredeti felvételek Lennon nélkül 2003-ban "Let It Be... Naked" címmel jelentek meg, így lekerült pár szám róla, mint a "Maggie Mae", de hallható helyette a "Don't Let Me Down".
  • Paul McCartney a turnézáshoz is szeretett volna visszatérni, amiről sokáig győzködte a tagokat. Végül az Apple Corps épületének tetjén tartották utolsó koncertjüket 51 évvel ezelőtt, ahol többek között a "Don't Let Me Downt" is előadták.
  • Bár a One After 909 című dalt 1969-ben vették fel, és a "Let It Be" albumon jelent meg, ez volt John Lennon és Paul McCartney egyik első közös munkája 1959-ben.
  • Paul McCartney 1970-ben, az album megjelenésének évében jelentette be, hogy kilép a zenekarból és megjelenteti első szólóalbumát április 17-én. A korong kiadása előtt Ringo Starr elment McCartney-hoz, hogy halassza el a megjelenést, így a Beatles "Let it be"-je jelenhetne meg előbb. McCartney elutasította a kérést, és kidobta a házból Ringót. Paul egy hónappal a "Let It Be" előtt megjelentette albumát. A két volt tag egyébként azóta többször is játszott együtt, például a 2015-ös Rock and Roll Hall of Fame eseményén vagy McCartney 2019-es koncertjén a Dodger Stadiumban.

Tervben volt egy film is a stúdióban töltött időről, a több órányi felvett anyag azonban a fiókban maradt. A rendező, Peter Jackson azonban nemrégiben bejelentette, hogy gőzerővel azon dolgozik, hogy az 56 órányi felvételből filmet vágjon össze, és 2021-ben Get Back címmel megjelenhessen egy dokumentumfilm a lemez elkészültének kulisszatitkaiból.

Címlapfotón: Paul McCartney (b) és Ringo Starr (j) (Fotó: Twitter)