A Broadway történetében leghosszabb ideje futó musical Az operaház fantomja

 

Az operaház fantomja musical-változatát 1986-ban mutatták be először. A Gorge Lloyd Webber musicalje leghíresebb dalát rengeteg híres színész és zenész dolgozta fel, a 2004-es filmváltozatban például Gerard Butler énekelte, de Antonio Banderas sem maradt ki a jóból, és ő is megvillantotta már énektudását.

1868. május 6-án, 153 éve született Gaston Leroux, Az operaház fantomja című regény írója. A regényből világhírű musical készült, amit a filmvásznon is láthattunk. Leghíresebb dalát, Az operaház fantomját számos nagy színész, énekes, zenész és zenekar dolgozta fel. Íme öt világhírű változat a dalból:

1. A 2004-es filmváltozatban valóban Gerard Butler énekli a dalt. Érdekesség a filmről, hogy a női főszerepet játszó Emmy Rossum csupán 17 éves volt a forgatás alatt, míg a két filmbeli szerelmét játszó színész, Gerard Butler és Patrick Wilson a 30-as éveik elején jártak.

2. De Antonio Banderas is megmutatta, hogy nem csak színészkedni tud. Az 1998-as Andrew Lloyd Webber: The Royal Albert Hall Celebration alkalmából megtanulta a dalt, amihez rengeteget gyakorolt. A videót elnézve, megérte. A Royal Albert Hall-ban a musical írója, Andrew Lloyd Webber 50. születésnapját ünnepelték.

3. A világszinten népszerű hegedűs, Lindsey Stirling is feldolgozta a dalt. Stirling Youtube-csatornájának jelenleg 12 millió 900 ezer feliratkozója van, 2016-ban a legjobban kereső női Youtube-sztár lett, egy év alatt 6 millió dollárt, azaz több mint 1 milliárd 700 millió forintot keresett.

4. A nemzetközileg ismert Nightwish metálzenekar egy kicsit keményebb változatot készített belőle, amit eredetileg első énekesük, Tarja Turunen adott elő, lenyűgöző szopránjával. Sokszor játszották élőben, de amikor Tarját Anette Olzon váltotta, úgy döntöttek, hogy nem adják elő többet élőben a dalt. (Jelenlegi énekesük Floor Jansen azonban többször is elénekelte, bár nem a zenekarral.)

5. Az eredeti musicalben Andrew Lloyd Webber kifejezetten akkori felesége, Sarah Brightman számára írta Christine szerepét. A fantom szerepét Michael Crawford alakította. A West End-en először 1986-ban, a Broadway-en pedig 1988-ban mutatták be, és azóta is műsoron van. A Broadway történetében a leghosszabb ideje futó musical 2006 óta, és 2012. február 12-én ünnepelték a tízezredik előadást (az első alkotásként, amely megérte a tízezredik előadást).

A címlapfotó illusztráció (Csengeri Attila, Sasvári Sándor és Posta Victor (b-j), a címszerepet játszó színészek Andrew Lloyd Webber Az Operaház fantomja című musical 700. előadása után a Madách Színházban 2013. november 9-én, Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt).