×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Remekművek, amelyek miatt érdemes a közmédiával ünnepelni a magyar film napján

 

Április 30-án, pénteken a közmédia egész napos műsorfolyammal készül, benne a legnagyobb nevekkel és tévépremierekkel a magyar film napja alkalmából.

A magyar film napján a hazai filmgyártás gyöngyszemeit, kiemelkedő alkotók munkáit láthatják a nézők. A közszolgálati csatornák gazdag ünnepi programkínálata ebben a mozit nélkülöző időszakban is biztosítja az élménydús kikapcsolódást. Mutatjuk, hogy idén mivel készül a közmédia az ünnep alkalmából:

Meseautó

A Duna 8.40-től a harmincas évek klasszikusát adja, amelyet először 1934-ben mutattak be a Fórum Filmszínházban (mai Puskin mozi), majd 1957-ben ezzel a filmmel nyitották meg az akkori Filmmúzeumot a Dohány utca 1/a szám alatt (mai Belvárosi Színház), ahol az Astoriáig állt a sor a jegyekért. A film restaurált változatát 2019-ben mutatták be a 3. Budapesti Klasszikus Film Maratonon.

Ez is érdekelheti: Örökzöld hazai filmzenékkel készül az ország legnépszerűbb nótarádiója

Hyppolit, a lakáj

A Duna Televízió 12.40-től vetíti a második magyar hangosfilmet. A filmben Kabos Gyula és Csortos Gyula sok poént improvizált, amelyek eredetileg nem szerepeltek a forgatókönyvben. Mivel akkoriban még nem volt szinkronizálás, ezért bizonyos filmeket párhuzamosan több nyelven is felvettek. A Hyppolitból készült egy német változat is, más szereposztással. Ez azonban nem örvendett akkora népszerűségnek, mint az eredeti.

Körhinta

19.30-tól szintén a Duna Televízió kínálatában tekinthetik meg a nézők a filmet, amelyben a nemrég elhunyt Törőcsik Marit láthatják. A fekete-fehér alkotást az 1956-os cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték. 2017-ben a Cannes Classics is műsorra tűzte, amely az egyik legjelentősebb filmfesztivál programja, és a filmtörténet felújított klasszikusait vonultatja fel. Ebből az alkalomból előzetes is készült hozzá.

Ez is érdekelheti: Ritkán látott képekkel emlékezünk Törőcsik Marira

Aurora Borealis – Északi fény

A film 21 órakor kerül először adásba a Dunán. A film hiánypótló is, a második világháború után, az 1950-es években játszódik, és egy család történetét mutatja be Törőcsik Mari és Törőcsik Franciska főszereplésével. Mészáros Márta filmje elnyerte a közönség kedvence díját az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon.

A sárga csikó nyomában

1913 és 1918 között közel hetven játékfilm készült el a Janovics Jenő által alapított kolozsvári filmstúdióban. A dokumentumfilm ezeknek jár utána. Érdekesség, hogy a filmeknek alig 5 százaléka maradt fenn. De hogy ez szokványos-e vagy sem, többek között ennek jár utána a film, amit az M5 15.45-től ad.

A film kapcsán, ez is érdekelheti: betekintést nyerhetünk a magyar filmgyártás műhelytitkaiba

Szerelem

Az 1971-es cannes-i filmfesztiválon a két főszereplő, Törőcsik Mari és Darvas Iván külön dicséretben (Mention spéciale) részesült. A film felkerült a The Guardian filmkritikusa, Derek Malcolm által összeállított listára, amelyben a 20. század száz legjobb filmjét gyűjtötte össze. A mű Déry Tibor Kossuth-díjas író 1956-os Szerelem, valamint 1962-es Két asszony című novelláin alapszik, amelyeknek összefont történetét Déry 1964-ben írta meg. Az M5 műsorán 16.50-től láthatják a televízió nézői.

Saul fia

Az Oscar-díjas filmet harminc nap alatt forgatták, amit az M5 nézői 21 órától tekinthetnek meg. Harmincnégy év után az első magyar film volt, amely elnyerte az Oscart, és az első magyar film, ami Golden Globe-ot kapott. Nem csak magyar, de német, lengyel, amerikai és izraeli színészek is játszanak benne. A különös, egyedi képi világért főként az az operatőri módszer felelős, hogy végig közeliben veszik a főszereplőt, távoli képek nincsenek, a háttér pedig ezáltal homályos. A főszereplő és közvetlen környezete van fókuszban végig.

Mágnás Miska

Az 1949-es, operettdalokkal átszőtt komédiát közel tízmillióan látták moziban, így máig a magyar filmtörténet legnézettebb műve. A Duna Worldön 15.10-től tekinthetik meg.

Mephisto

Az első és 34 évig az egyetlen magyar film volt, amely Oscar-díjat nyert legjobb külföldi film kategóriában. Klauss Mann azonos című regényéből készült. Magyar–német–osztrák játékfilmben a főszerepet az osztrák Klaus Maria Brandauer játssza. A film végén a rendező, Szabó István is megjelenik egy rövid jelenet erejéig. A Duna World 21.30-tól sugározza.

Szaffi

Az M2 a rajzfilmet 18.40-től adja. A mű Jókai Mór A cigánybáró című regényén alapszik, amely 1885-ben jelent meg. A rajzfilmet száz évvel később, 1985-ben mutatták be. A regényből egyébként ifj. Johann Strauss operettet is készített még 1885-ben. A Szaffi készítője, Dargay Attila mind a regényt, mind az operettet nagyon szerette.

Az M2 kínálatában a Szaffi mellett 9.45-től olyan meséket nézhetnek a gyerekek, mint a Süsü, a sárkány, Mekk Elek, Frakk, Mirr-Murr, Dr. Bubó, a Mézga család és a Magyar népmesék, a Kuflik, valamint Bogyó és Babóca.

Macskafogó

Az M2 Petőfi TV 22.10-től a Macskafogót vetíti. A filmet az 1986-os év legsikeresebb közönségfilmjének választották A rajzfilmből képregény és társasjáték is készült. Több klasszikusra is van utalás benne. Az eleje a Csillagok háborúja felvezetőjét idézi, míg Grabowski piros-kék pólója rajta egy G betűvel Supermanre utal. A rajzfilm folytatása 2007-ben készült el.

A címlapfotó illusztráció.