Kinyitották az esztergomi bazilika időkapszuláját

 

Csaknem 170 év után kinyitották az esztergomi bazilika csúcskeresztjébe helyezett időkapszulát – írta a Komárom-Esztergom megyei hírportál.

 

Török Csaba a főszékesegyház plébánosa és Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója az intézmény restaurátor-műhelyében fogadta az esemény résztvevőit, ahol bejelentették, hogy a felújítás során új időkapszulát helyeznek majd el.

Mit üzent a csaknem 170 éve lezárt időkapszula?

Az esztergomi bazilika több éve tartó felújítása részeként a kupola rekonstrukciójáról idén január végén adott hírt a Komárom-Esztergom megyei hírportál. A csúcskeresztből kiemelték azt az időkapszulát, melyet a bazilika építése utolsó fázisában helyeztek el a száz méter magas épület legmagasabb pontjára. Az időkapszula sokáig rejtett tartalmának bemutatását a Keresztény Múzeum restaurátor-műhelyében tartották április 15-én.

(Fotó: Pöltl Zoltán/Kemma.hu, Mediaworks)

A különleges eseményen részt vett Soltész Miklós államtitkár, Völner Pál országgyűlési képviselő és Hernádi Ádám polgármester, akik a sajtó jelen lévő munkatársaival együtt számos kérdést tettek fel Török Csabának, a főszékesegyház plébánosának és Kontsek Ildikónak, a múzeum igazgatójának. Mint a tájékoztatóból kiderült az időkapszula a második világháborúig nyugodtan pihent a csúcskereszt magasságában, de a frontvonalba került Esztergomnál dúló harcok folyaidején, miként a bazilika több része is, lövéseket, illetve repesztalálatokat kapott.

Az időkapszulán is látszik egy repeszsérülés, s bár a 19. századi építők, építtetők vélhetően nem számoltak ilyen sérüléssel, a kapszula erős, dupla réz fémborítása és szigetelése megvédte annak tartalmát. A kapszulát elsőként a Nemzeti Múzeum restaurátorai emelték ki a százméteres magasságból, majd kincstári állományba került 2021.1.1. számozással.

Kontsek Ildikó elmondta, hogy az időkapszula tartalmát egy időszaki kiállításon szeretnék bemutatni a közönségnek. Ezzel kapcsolatos, hogy ezt a tárlatot a bazilika Panorámatermébe tervezik berendezni. A kiállítás érdekessége lesz, hogy azon a kapszula eredeti tartalmát láthatják majd az érdeklődők. Ez azért különleges, mert – mint az igazgató rámutatott – gyakran előfordul, hogy a régi időkapszulák tartalmát visszateszik az új, elhelyezendő időkapszulákba.

Kontsek Ildikó azt is hozzátette, hogy ezen a kiállításon lesz látható az a film, ahol az időkapszula látványos kiemelése és konkrét kinyitása tekinthető meg. Az igazgató kiemelte, hogy a Vaszary Kolos Kórház speciális segítséget nyújtott a munkálat elején, amikor CT-vizsgálattal átvilágították az akkor még lezárt időkapszulát, így annak tartalma, belső állapota már a kinyitás előtt ismert volt a szakemberek előtt.

Az teljes cikket a KEMMA.hu honlapján olvashatja el.

A címlapfotó illusztráció.