„Mi nem gyűlölettel, fenyegetőzéssel, szemkilövő erőszakkal vesszük fel a harcot”

 

Meghirdette harmadik évfolyamát a Piliscsabán működő akadémia, április 30-ig várják a 21–30 éves fiatalok a jelentkezését. Három éve azért jött létre az intézmény, hogy képzése során hallgatóiban a keresztény életben való elköteleződést és a hazaszeretetet erősítse. A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában mutatták be az akadémia képzését.

Kereszténység, értelmiségi küldetés, hazaszeretet, ezen értékek mentén folyik a jövő értelmiségi generációjának képzése a társadalom és a közélet javára az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémián.

A tíz hónapos képzés alatt a hallgatók a témakörök tudásanyagát egy tíz modulos képzés során sajátítják el, amelyet nyolc hazai, Kárpát-medencei tanulmányút egészít ki. Főleg az elcsatolt területeket látogatják meg a hallgatók, azért, hogy megismerjék a különböző térségek kulturális, természeti értékeit, az ott élő magyarság helyzetét és nehézségeit. Az itt szerzett ismereteiket a résztvevők a későbbi közéleti munkájuk során is fel tudják majd használni.


A programban részt vevő hallgatók elmondása szerint a tanult ismeretek megerősítik őket a közéleti szerepvállalásuk folytatásában, a megszerzett tudásukat később a saját közösségükben használnák fel.

Az akadémia célja, hogy keresztény, hazájukhoz hűséges értelmiségieket képezzen, ők ugyanis hiányoznak a társadalom különböző területein.

Osztie Zoltán atya, alapító elmondása szerint a képzés három pillérre épül. Az első a közösségi lét, hiszen a hallgatók kollégiumi bentlakásos környezetben töltik el a tíz hónapot. A kollégium Piliscsabán van egy szép, békés, természeti környezetben van, ahol a hallgatók megélhetik a közösségi lét szépségeit. Fontos továbbá, hogy a képzés élményszerűvé válik a tanulmányutaknak köszönhetően. A harmadik pillér pedig maga a képzés, ahol egyfajta munkamódszert, igényességet, szemléletet szeretnének átadni a hallgatóknak.

„Európában, illetve a jóléti nyugati világban egy olyan dekadencia mutatkozik, amivel szemben fel kell venni a harcot. (…) Három ponton ér ma támadás bennünket, ez pedig az Isten, haza és a család. Ez a hármas önazonosság tudat az, amit kikezdtek és amit újra és újra támadások érnek. Kell a keresztény elkötelezettségünk, a nemzet iránti szolidaritásunk és a családi, nemi identitásunk. Ezeket kell megerősítenünk magunkban.

Mi nem gyűlölettel, fenyegetőzéssel, szemkilövő erőszakkal vesszük fel a harcot, hanem a magunk eszközeivel. Ez pedig az önazonosság-tudatunk és küldetéstudatunk”

– így foglalta össze a műsorban Osztie Zoltán az akadémia céljait.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Címlapfotó: Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templom plébánosa misét celebrál, előtérben a Szent Korona másolata, a hősök napja, a nemzeti összetartozás napja és a trianoni békediktátum évfordulója alkalmából tartott nemzeti ökumenikus megemlékezésen 2018. június 4-én (MTI/Kovács Tamás)