×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szolgálaton kívüli olasz műkincsrendőrök találtak meg egy lopott római kori szobrot Brüsszelben

 

A szolgálati időn kívül, egy városi séta során fedezett fel az olasz csendőrség műkincsvédelmi részlegének két kiküldetésen lévő tagja egy értékes római kori szobrot egy brüsszeli régiségboltban.

A hivatalos kiküldetésen lévő műkincsvadászok munkájuk befejeztével, szabadidejükben sétáltak a régiségboltjairól ismert brüsszeli Sablon negyedben, amikor az egyik üzlet kirakatában felfigyeltek egy gyanús, itáliai eredetűnek tűnő márványszoborra, egy életnagyságú tógás emberre.

Utánanéztek a keresett műkincsek adatbázisában, és kiderült, hogy az I. századi fej nélküli szobrot a Róma melletti Villa Marini Dettina régészeti lelőhelyről lopták el 2011 novemberében.

Mint arról az olasz csendőrség hétfőn Rómában beszámolt, a Togatus néven ismert, 100 ezer eurót érő antik szobrot az éles szemű csendőröknek köszönhetően, a belga hatóságok segítségével sikerült lefoglalni, és az már vissza is került eredeti helyére.

Az ügyben vizsgálat indult egy olasz üzletember ellen, aki spanyol álnéven csempészhette külföldre az értékes régiséget.

A címlapfotó illusztráció.