Lengyel–magyar barátság napja: a történelmi összetartás előtt tiszteleg a két nemzet közmédiája

 

Tizennégy éve már, hogy március 23-án ünnepeljük a lengyel–magyar barátság napját. A két nemzet közmédiája – szoros együttműködésben – az emléknapnak szentelt műsorokkal, filmekkel tiszteleg Lengyelország és Magyarország történelmi összetartása előtt.

A magyar–lengyel kapcsolatokról mindkét ország büszkén nyilatkozik, hiszen a két nép a történelem során már többször bizonyította, hogy kölcsönösen számíthatnak egymásra. A március 23-i lengyel–magyar barátság napja ezt a példaértékű nemzetközi köteléket hivatott ünnepelni. A magyar közmédia ebből az alkalomból egy hónapon át több csatornáján is a két ország történelmi kapcsolatát feltáró programokat, lengyel filmalkotásokat sugároz.

„A lengyel–magyar barátság napja kiemelt jelentőséggel bír Magyarország és a magyar közmédia életében is. Március 23-án a két nép több évszázadra visszamenő, történelmi és kulturális hagyományait igyekszünk bemutatni csatornáinkon az Európában is legendás barátságunk és bajtársiasságunk keretein belül. Nem véletlen, hogy ez a kapcsolat 2015-ben a Magyar Örökség díjjal bekerült a magyarság szellemi múzeumába. Bízunk benne, hogy az Árpád-kortól tartó szoros barátságot nemcsak napjainkban, hanem jövőnkben is ápolhatjuk, továbbadhatjuk gyermekeinknek, unokáinknak. Ennek érdekében célunk az, hogy televíziós és rádiós műsoraink minél nagyobb betekintést adjanak a magyar embereknek Lengyelország büszkeségiből” – mondta Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás- és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója.


Március 23-án számos műsorban megemlékeznek a lengyel–magyar barátság napjáról: így például a Dunán a Család-barátban, az M5-ön a Librettóban és az Ez itt a kérdésben, illetve a Kossuth Rádióban a Jó reggelt, Magyarország!-ban, a Kalendáriumban és a Nagyokban is. A Bartók és Dankó rádiókban lengyel zeneszerzők művei csendülnek fel a jeles ünnep előtt tisztelegve.

Az M5 kulturális csatornán március 22-én 21 órától látható Tisztelettel adózva a magyar nemzetnek… című dokumentumfilm. Az alkotás az 1939-es eseményeket dolgozza fel, amikor több mint százezer lengyel katona és civil menekült érkezett hazánkba, hogy a II. világháború viszontagságai elől Magyarországon keressen menedéket.

Március 23-án 21 órától Andrzej Wajda Tatarak – A kálmos illata című, két irodalmi mű alapján készült filmjének tévépremierje lesz a közmédián. Jaroslaw Iwaszkiewicz műve adja a film  alapját, melyet Márai Sándor motívumaival egészített ki a világhírű rendező. Március 28-án 15.55-kor kerül adásba Magyar szentek lengyel földön című ismeretterjesztő film, amely az Oravkán (Kisárván) álló, Keresztelő Szent Jánosnak szentelt magyar szentek templomának történetét mutatja be. Az egykori magyar–lengyel határon álló kis falu épségben megőrzött temploma, a két nép barátságának kiemelkedő jelképe.

A Duna Televízión március 28-án 23.10-től vetítik a Walesa – A remény embere című filmet. Lech Walesa a lengyel politikai élet egyik meghatározó alakja volt az 1970 utáni időszakban, társaival húsz éven keresztül küzdött a szabad lengyel szakszervezetek létrehozásáért és megtartásáért. A film 1989 őszéig követi a munkásságát. A csatorna áprilisban is műsorára tűz több lengyel filmalkotást: a Gyilkos vagyok, a Vágta és Az utolsó család lesz látható a Dunán.

„Kevés olyan mély és szilárd nemzetek közötti kötődésről tudunk a világon, mint a lengyel–magyar történelmi barátság. A sokszor közös sors, a nemzethez és a hagyományokhoz való ragaszkodás, az identitástudat, a bátorság, a hit, a mindkét nép lelkében élő »kereszténység védőbástyája« önkép, a hasonló jövőkép – mindez olyan erős kapocs, amit nem lehet eltépni” – mondta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója.

„Árpád-ház és Piast-ház, Károly Róbert és Ulászló, Báthory István és Jagellók, magyar pálosok és Czestochowa, Varga Béla és Marian Waligora – csak néhány név, amely megdobogtatja a lengyel és magyar szíveket. A két himnusz kezdősorai is »Nem veszett el Lengyelország, nem amíg mi élünk!« és »Isten áldd meg a magyart…« hűen tükrözik ezt a lelkiséget, a közös értékrendet. Tisztelettel emlékezünk meg tehát a 2021-es év lengyel–magyar barátságának ünnepnapjáról!” – tette hozzá a vezérigazgató.

A közös emlékezés és együttműködés keretében a Lengyel Televízió (Telewizja Polska) számos, Magyarországnak szentelt műsort sugároz csatornáin március 23-án és 24-én. Az ebből az alkalomból adásba kerülő dokumentumfilmekből a nézők többek között megismerhetik az 1944-es varsói felkelést segítő magyar katonák történetét, az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit és annak lényeges lengyel szálait. Bemutatják továbbá Henryk Sławik és id. Antall József történetét is, akik mintegy 5000 Magyarországra menekült lengyel zsidó életét mentették meg a II. világháború alatt.

A magyar–lengyel barátság napja alkalmából az Országgyűlés és a lengyel szejm elnökének javaslatára március 23-án, kedden Budapesten az Országház homlokzatára kitűzik a lengyel nemzeti lobogót, a lengyel parlament épületét pedig a magyar nemzeti színekkel világítják meg Varsóban.

A címlapfotó illusztráció.