Katedrális helyreállítását támogatja A katedrális írója

 

Ken Follett brit író a párizsi Notre-Dame-székesegyház leégése inspirálta műve, a Notre-Dame című elbeszélése bevételéből egy bretagne-i gótikus katedrális helyreállítását támogatja.

Mivel a párizsi székesegyház újjáépítésére megvan a pénz, az író úgy döntött, hogy inkább a bretagne-i gótikus építészet pusztuló gyöngyszeme, a dol-de-bretagne-i Szent Sámson-székesegyház renoválására fordítja 2019-es rövid kötete teljes jogdíját – közölte hétfőn a pénzt kezelő Fondation du Patrimoine örökségvédelmi alapítvány.

Az alapítvány rövidesen 148 ezer eurót (55 millió forint) utal át az önkormányzatnak az omladozó templom megmentésére.


Follett 1989-ben írt világhírű regénye egy 12. századi gótikus katedrális építéséről szól, egyik ihletője a Notre-Dame volt. A trilógia harmadik részének, A tűzoszlopnak egy jelenete a párizsi székesegyházban játszódik.

A katedrális című bestseller 71 éves walesi szerzője röviddel a párizsi Notre-Dame 2019. áprilisi leégése után rövid elbeszélésben írta le a székesegyház történetét, megtoldva érzéseivel, amelyek a katasztrófa után töltötték el őt. A könyvecske 113 ezer példányban kelt el szerte a világon.

A párizsi katedrális kevésbé ismert bretagne-i testvérének helyreállítását 2019-ben kezdték meg és várhatóan 2024-re fejezik be, a munkára 2,4 millió euró áll rendelkezésére. A templom teteje beázik, a márványbalusztrád töredezett, egyes falrészek cserére vagy megerősítésre szorulnak, festett üvegablakai közül, amelyek egyébként a legrégebbiek Bretagne-ban, négy ablak sürgős védelemre szorul.