×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Háromszáz éves levél titkát fejtették meg anélkül, hogy felbontották volna

 

Szakértők egy csoportja a fogászati képalkotó eszköz segítségével olvashatott el egy reneszánsz kori levelet – írja a Phys.org cikkében. A technikával képesek voltak virtuálisan, a pergamen sérülése nélkül felbontani a 17. századi üzenetet.

Abban a korban a leveleket gyakran úgy zárták le, úgy hajtogatták össze, hogy magából a levélből alakították ki a borítékot. Egészen mostanáig a hasonló írásokat csak felnyitással lehetett elolvasni, tanulmányozni.

A hágai Kommunikációs Múzeum az 1929-ben hozzájuk került 577 felbontatlan, kézbesítetlen levél tartalmát szerette volna megismerni. Ennek egyik darabja volt az a levél is, amelyet a röntgenes képalkotó segítségével tanulmányoztak.

Graham Davis, a Londoni Queen Mary Egyetem munkatársa, aki az új eljárást kidolgozta, elmondta, képalkotójukat alapvetően a fogban lévő ásványok észlelésére alkották meg. A rendkívüli érzékenység azonban bizonyos pergameneken használt tinták vizsgálatára is alkalmassá teszi az eljárást. A kutatók az elkészült felvételekből számítógépes algoritmusok segítségével rakták össze az üzenetet.

A levelet Jacques Sennacques írta unokatestvérének, Pierre Le Pers hágai kereskedőnek 1697. július 31-én. Az üzenetben a szerző arra kérte rokonát, küldjön hiteles másolatot a Daniel Le Pers halálát igazoló dokumentumról.