Halálos kihívások a TikTokon – Így védhetjük meg a gyerekeinket

 

Három hete temették el azt a tízéves olasz kislányt, aki egy TikTok-kihívás áldozatává vált. Bereczki Enikő generációs és ifjúsági szakértő beszélt a hirado.hu-nak arról, hogy mit tehetünk a hasonló tragédiák elkerülése érdekében.

A közelmúltban söpört végig a hír a világon, hogy egy tízéves olasz kislány a blackout challenge miatt egy övvel megfojtotta magát. A kihívás lényege az volt, hogy addig fojtogassa magát, amíg eszméletét nem veszíti, így következett be a végzetes baleset.

Ezután az aggódó szülőben jogosan merülhet fel a kérdés: vajon ő mit tehet annak érdekében, hogy a gyermekével ne történhessen hasonló? Bereczki Enikő generációs és ifjúsági szakértővel beszélgettünk arról, hogyan tudnánk tenni a jelenség ellen.

(Fotó: EPA/Hayoung Jeon)

„A fiatalok nem tudják mindig megfelelően felmérni a veszélyeket, ugyanakkor ma már szinte bármilyen tartalmat elérhetnek az interneten keresztül. Ezért különösen fontos, hogy a szülők is felismerjék a kockázatokat” – mondta a hirado.hu-nak Bereczki Enikő.

Sokszor a megfelelési kényszer viszi rá a fiatalokat, hogy bevállaljanak egészségre káros, esetenként halálos kihívást. A koronavírus ideje alatt ráadásul iskolai szakkörök, edzések sincsenek, így az online tér veszi át a közösségi tevékenységek helyét. Bereczki Enikő azt is elárulta, hogy sokszor egy osztálybeli klikkbe próbálnak bekerülni, vagy idegenekkel próbálnak barátkozni, aminek a feltételeként teljesítik az adott kihívást.

A szakértő szerint igazán a szerető szülő tud segíteni a gyermeknek. Elsősorban érdemes lefektetni a szabályokat még az elektronikai eszközök és a közösségi média használata előtt. Az aggódó szülő feladata a példamutatás is, ezzel megerősítheti a lefektetett szabályokat a gyermekben. Kulcsfontosságú tudnia, hogy a gyermek milyen tartalmakat tekint meg, és meghatároznia egy időkorlátot.

Elhagyhatatlan a kommunikáció, azonban az ítélkező »Na már megint mit csinálsz?« hozzáállás nem célravezető.

Ha nem szívesen beszél magáról a gyermek, akkor a szülő kérdezheti az osztálytársak szokásairól is, ebből sokat megtudhat arról, hogy mivel foglalja el magát a böngészőn.

„A fiatalok javára válik, ha sokat beszélgetünk velük, és megismerik a következményeket akkor is, ha negatív vagy pozitív” – javasolja a generációs és ifjúsági szakértő.

A szülők számára léteznek technológiák, amelyek segítségükre lehetnek a korlátok felállításában. Ilyenek például a különféle gyerekzárak, mint a TikTok családi biztonsági módja vagy a szolgáltatók által nyújtott szülői felügyelet, ahol a szülő letilthatja a nemkívánatos oldalakat a gyerek számára.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által kiadott Gyerekek a neten weboldal pedig többek között abban mutat utat a felnőttnek, hogy hogyan hat a gyerekre a média, hogyan néznek ki a fiatalok által használt alkalmazások, mi az a cyberbullying, és mit tegyünk online zaklatás esetén.

A címlapfotó illusztráció.