Újabb lépéssel közelebb Mátyás király csontjainak azonosítása

 

Hosszas egyeztetések után a Magyarságkutató Intézet megkapta az engedélyeket a Székesfehérvári Osszárium felnyitásához – jelentette be Vizi László Tamás történész, az M5 Ez itt a kérdés című műsorában. Így a modern természettudományos eszközök bevetésével megkezdődhet az egykor felbolygatott királyi sírleletek beazonosítása és Mátyás király csontjainak azonosítása.


Rendkívüli bejelentést tett Vizi László Tamás történész, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese az M5 Ez itt a kérdés című műsorában.

Hosszas egyeztetések után megkapták az engedélyeket a Székesfehérvári Osszárium felnyitásához. Így a modern természettudományos eszközök bevetésével megkezdődhet az egykor felbolygatott királyi sírleletek beazonosítása.

Régóta problémája a magyar nemzetnek, hogy nem tud elmenni egy olyan helyre, ahol tisztességesen megemlékezhet királyairól

– hangsúlyozta Vizi László Tamás történész.

Kifejtette, nincs egy olyan nemzeti emlékhely, ahol fejet hajthatunk előttük. Van egy Nagyboldogasszony bazilikánk Székesfehérváron, ahol eltemettek 15 magyar királyt, és megkoronáztak 37 magyar királyt. Az azonosításuk lenne a cél.

Mátyás király nimbusza, munkássága beleivódott nemzeti történelmünkbe. Nincs olyan általános iskolás kisgyerek, aki ne hallott volna Mátyás királyról.  Közben pedig nem tudjuk pontosan, hogy hol nyugszik – magyarázta.

„Most meg lesz a lehetőség arra, hogy a modern, természettudományos eszközök bevetésével az azonosításokat megkezdjük, és beazonosítjuk azokat az Árpád-házi uralkodóinkat, akik Székesfehérváron nyugszanak”

– emelte ki.