Több száz év után temethetik újra Mátyás királyt

 

Egy horvátországi templomban sikerült azonosítani Mátyás király fiának és unokájának sírját, ahol megtalálták a leszármazottak csontjait. Ezekből mintát véve sikerülhet azonosítani és újratemetni Mátyás királyt – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Nemrég Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jelentette be, hogy áttörés történt Mátyás király leszármazottainak azonosításával kapcsolatban.

A Kossuth Rádióban felidézték, hogy a Szent István által alapított székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika kiemelt jelentőségű a magyar történelemben, fél évezreden keresztül szinte minden magyar uralkodót itt koronáztak meg, és tizenöten, köztük Mátyás király ide is temetkezett.

A török korban azonban a sírokat kifosztották, a templom pedig elpusztult. A 19. században már megindult a helyszín és a királysírok feltárása, de akkor épségben már csak III. Béla és felesége földi maradványait találták meg, amelyek a Mátyás-templomba kerültek. A többi csontot összegyűjtötték, ezeket jelenleg is az osszáriumban őrzik.

Új archeogenetikai kutatásokba kezdett a Magyarságkutató Intézet, amellyel esély van arra, hogy megtörténjen a Hunyadi-család azonosítása.

Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet régészeti kutatóközpontjának igazgatója a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban ismertette, hogy Mátyás király fiát és unokáját, Corvin János és Corvin Kristóf csontjait sikerült azonosítani a horvátországi lepoglavai pálos kolostorban. Ezeket a csontokat nemrég sikerült feltárnia a szakembereknek.

„Egy hatéves gyermek és egy harmincas éveiben járó férfi csontjaira bukkantunk. Meg lehetett állapítani a férfinál, hogy sánta, ami egyezett azokkal a korabeli leírásokkal, amelyekben az szerepelt, hogy Corvin János sántított” – árulta el. A szakember hozzátette:

„A csontokból mintát vettünk, így ki tudunk vonni egy olyan DNS-markert, ami Mátyás király férfiági leszármazottaitól származik, és ezek segítségével a székesfehérvári osszáriumban lévő összekeveredett királycsontok közül meg lehet majd állapítani, hogy melyik Mátyás királyé” – emelte ki.

Ha ez sikerül, akkor megtörténhet Mátyás király méltó újratemetése, és

ezáltal lehetőség lesz a Hunyadi-család leszármazásáról is archeogenetikai eredményeket kapni.

Makoldi Miklós szerint a minták elemzése még egy-két hónapig tart majd, és hátravan a székesfehérvári Osszárium felnyitása. Itt majd hatszáz csontot kell elemezni és kiválasztani azt, amelyik Mátyásé.

„A végső cél, hogy összes királyunkat azonosítsuk, így létrejöhetne egy nemzeti panteon, ahol a középkori királyaink nyugszanak, és ahol méltóképpen leróhatjuk a kegyeletünket nagyjaink előtt” – fejezte ki reményét.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

A címlapfotó illusztráció.