×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Zöldfelületek és a várfalak megújításával folytatódik a Nemzeti Hauszmann Program

 

Egészséges, nemes és fiatal fákat ültetnek a Budavári Palotanegyed várszoknyáján, ugyanis folytatják a történelmi kertek és parkok rendbetételét. Emellett megkezdik a várfalak felújításának következő szakaszát. Fontos cél, hogy az itt élők és az ide látogatók rendezett kertekben töltődhessenek fel, és a várfalak mentén is biztonságosan körbejárhassák a budai Várat.

2020 végére a különleges panorámájú Ellyps sétány teljes szakaszát rendbe tették, kijavították a burkolatokat, felújították a Király lépcsőt és a Hunyadi lépcső alsó szakaszát. Most pedig folytatják az Ellyps sétány és a Déli kertek zöldfelületeinek rehabilitációját és megújítását kert- és tájépítő szakemberek vizsgálatai és javaslatai alapján – olvashatjuk a Nemzeti Hauszmann Program oldalára feltöltött cikkben.

Megkezdik a sokáig gondozatlan, a várfalakat is károsító, invazív, öreg és beteg gyomfákkal benőtt zöldfelületek és sétányok balesetmentesítését.

A cél, megszüntetni a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotokat, hogy az egykor elegáns történelmi kertek és sétányok a következő években újra visszanyerjék régi fényüket.

(Fotó: Várkapitányság Nzrt./Kárász Karolina)

A várfalak is lepusztultak, megújításuk nem várhat tovább. A budai Várat védő falakat a 13. században kezdték építeni.

A várfalak aztán az évszázadok ostromai és átépítései során sokat formálódtak, majd a második világháború után nyerték el jelenlegi formájukat, de azóta gazdátlanná és sok helyen balesetveszélyessé váltak, szerkezetük meglazult.

(Fotó: Várkapitányság Nzrt./Kárász Karolina)

Most a Nemzeti Hauszmann Programban ezt a sok évtizedes adósságot törlesztve végzik el a várfalak és támfalak állagmegóvását és felújítását is.

Az Ellyps sétány északi szakaszán található várfalak rekonstrukciója már elkészült. Az Ybl-támfal megújítása hamarosan befejeződik.

A munkát a Budavári Sikló, a Savoyai terasz, a Déli nagy rondella és a Déli kertek környékén, valamint a kortinafalak és a keleti felvezető út melletti támfalak területén folytatják tovább.

A leromlott állapotú, balesetveszélyes falszakaszokat újjáépítik, megerősítik, a burkolatokat megújítják, és a további fagykárok elkerülése érdekében szivárgókat építenek A falak mentén új dísz- és közvilágítást telepítenek, és megújítják a térfigyelőrendszert is.

A Nemzeti Hauszmann Programról ide kattintva tudhat meg többet.

(Fotó: Várkapitányság Nzrt./Kárász Karolina)

Az Ellyps sétány felújított lépcsőszakasza (Fotó: Várkapitányság Nzrt./Kárász Karolina)

A felújított Ellyps sétány és várfal szakasza (Fotó: Várkapitányság Nzrt./Kárász Karolina)