×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagy Feró különleges pálinkát kapott születésnapjára Orbán Viktortól

 

Történelmi pálinkából küldött egy palackkal Nagy Ferónak 75. születésnapjára Orbán Viktor miniszterelnök.

Tegnap érkezett meg a rejtélyes T9 fedőnévvel ellátott küldemény a 75. születésnapját ünneplő Nagy Feróhoz, amit csütötökön egy hivatalos küldöttség vitt el hozzá az MTVA Kunigunda úti épületébe, amikor a Petőfi rádió stúdiójában köszöntötték – írta a Ripost.

T9 azaz Táncsics utca 9, a budai vár egyik legtöbb legendával körülvett helyszíne.

Itt raboskodott a Habsburgok börtönében Kossuth Lajos és Táncsics Mihály, de épített itt a tatárjárás után királyi központot IV. Béla, aztán meg védőbástyát Szapolyai János is.

Nagy Feró az MTVA Kunigunda úti épületében vette át a miniszterelnök születésnapi ajándékát (Fotó: Ripost)

De hogy mi köze az egészhez Mátyás királynak, még érdekesebb. Ő honosította meg ugyanis gyönyörű reneszánsz budai palotájában a fügét. Az egyenesen Itáliából hozott tövekkel tele volt a budai vár legnaposabb déli, délkeleti része. A Vár jó ismerői szerint mind a mai napig sok helyen hajtanak ki legváratlanabb helyeken fügepalánták, amelyek 500 év múltán is őrzik Mátyás király emlékét.

Egy nagyra nőtt, legalább 100 éves fügefa például a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt, Kossuth egykori börtönének, a középkori lőportárnak a falába gyökerezve terem évente több kiló fügét. A nagyra növő, piros húsú termésből a Várkapitányság tavalyi döntése alapján fügepálinkát főztek. Ha úgy tetszik, Mátyás király, Kossuth és Táncsics emlékére.

Ebből a kétségkívül történelmi pálinkából küldött egy palackkal Nagy Ferónak 75. születésnapjára a miniszterelnök.