×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Negyven év után adta vissza az ellopott kardot a tolvaj

 

Negyven év után adott vissza egy függetlenségi háborúban szolgált tábornok szobráról ellopott kardot egy bűntudattól gyötört veterán az Egyesült Államokban.

Cindy P. Gaylord, a Massachusetts állambeli Westfield várostörténeti bizottságának elnöke a The Republican című helyi lapnak elmondta: nemrég egy férfi kereste fel a városvezetést azzal, hogy ő lopta el 1980-ban William Shepard kardját a tábornokot megörökítő szoborról.

Gaylord beleegyezett, hogy nem hozza nyilvánosságra a férfi kilétét, amennyiben az elviszi neki a bronz kardot.

Nagyon szégyellte magát, és megbánta a tettét

– idézte fel a találkozót a bizottság elnöke. Hozzátette: „ő egy veterán, és elmondta nekem, nagyon bántja, hogy ezt tette egy katonatársával. Azért akarja a történetét nyomtatásban látni, hogy mindenkit emlékeztessen arra: amit fiatalként elkövet az ember, az egész életen át kísértheti.

A férfi annak idején a Westfieldi Állami Egyetemre járt, és a város egyik bárjában dolgozott. Egy este alaposan felöntött a garatra a barátaival, és ellopták a kardot. Mikor másnap reggel tudatosult bennük, mit tettek, nem tudták, miként adják vissza a kardot anélkül, hogy viselniük kelljen a tettük következményeit.

Az ellopott kard helyére újat készített egy helyi szobrász.

Az eredeti valószínűleg egy helyi múzeumhoz kerül majd. William Shepard az 1730-as években született a térségben, és számos háborúban, köztük a függetlenségi háborúban is szolgált. A város 1919-ben emelt szobrot az emlékére.