Ezeket biztosan nem tudta A Keresztapa kilencvenéves sztárjáról

 

Hollywood egyik legsokoldalúbb, legkiválóbb színészéről csak kevesen tudják, hogy az Egyesült Államok első elnökét és polgárháborújának déli vezéregyéniségét is a felmenői között tudhatja, mint ahogy azt is, hogy számos jelölése ellenére az Oscar-gálák egyik örök vesztesének számított. A Keresztapa Tom Hagenje, az Apokalipszis most Kilgore ezredese, az Összeomlás Prendergast nyomozója január 5-én ünnepli kilencvenedik születésnapját. Ennek alkalmából összegyűjtöttünk tizenöt érdekességet a színészlegendáról.

1. Duvall ereiben angol, német, francia, walesi és skót vér is folyik, ősei azonban francia hugenották voltak, akik a 18. században vándoroltak ki Amerikába.

2. Az amerikai családfáját – egy örökbe fogadott gyereken keresztül – egészen az első elnökig, George Washingtonig tudja visszavezetni, egyik szépapja ráadásul a polgárháború déli hősének számító Robert E. Lee tábornok. Egyik legkiválóbb alakításában Az Istenek és katonák című filmben (2003) ő maga játszotta el a híres felmenőt.

3. Duvall egy tengernagyi rangra emelkedett tengerésztiszt és egy műkedvelő színésznő gyermekeként látta meg a napvilágot 1931. január 5-én San Diegóban. A szülei foglalkozása nyomot hagyott korai évein is: az illinois-i Principia College-ban dráma szakon végzett, utána két évet szolgált hivatásosként a hadseregben.

4. Leszerelése után Sanford Meisner New York-i színiiskolájában kezdett színészetet tanulni. Amikor az iskola növendékei 1957-ben előadták Horton Foote nekik írott darabját, Duvall alakítása annyira megtetszett az írónak, hogy személyesen ajánlotta be a Ne bántsátok a feketerigót! című film Boo Radley-jének szerepére, ami beindította színházi karrierjét is.

5. Duvall ekkoriban a postán is dolgozott hivatalnokként, hogy meg tudjon élni, és a fiatal Dustin Hoffmannal bérelt közösen lakást. Baráti társaságuk tagja volt a szintén szárnyait bontogató Gene Hackman is.

6. Folyamatosan szerepelt tv-sorozatokban és független mozifilmekben, majd egymás után kapta a felkéréseket Hollywoodból. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt a hatvanas évek közepétől, mint Arthur Penn, Robert Altman vagy Francis Ford Coppola. Játszott Marlon Brando, John Wayne John és Robert Redford partnereként, George Lucas pedig főszerepet osztott rá első filmje, a THX 1138 című sci-fi forgatásán.

7. Élete első Oscar-jelölését minden idők egyik legnagyobb gengszterfilmjében, A Keresztapában (1972) nyújtott alakításáért kapta, a maffiafőnök bizalmasa és fogadott fia, Tom Hagen szerepében újra együtt dolgozott Coppolával és Brandóval.

8. Hírnevét Coppola Apokalipszis most című filmjében egy újabb katonaszerepben, Kilgore ezredesként öregbítette, a karakter megformálásával és kiszólásaival („Imádom a reggeli napalm illatát!”) jócskán hozzájárult ahhoz, hogy a film időtlen klasszikussá váljék.

9. A Coppola filmjében nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában, ami összesen hétszer fordult elő pályafutása alatt. A díj egyik nagy örök vesztesének számított, amikor végül Az Úr kegyelméből című filmért 1983-ban elnyerte az eddigi egyetlen díját. (A szerelmi történetben egy kiégett countrysztárt alakított, és valamennyi dalt ő énekelte.)

10. Ezek után megült rajta az „Oscar-átok”: a filmszakma nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy az Oscar-díj után magasabb gázsiért akar dolgozni. Kimaradt a Keresztapa harmadik részéből, mert összevesztek Coppolával az illetményén. Duvall szerint ő beérte volna Al Pacino ötmillió dolláros gázsijának a felével is, más források szerint a főszereplőéhez hasonló bérezést követelt a rendezőtől. Coppola mindenesetre könnyen elengedte a színészt.

11. Változást csak a tévéfilmekben való szereplés hozott: a kilencvenes években rövid időn belül eljátszotta Sztálint, amiért Golden Globe-díjat vehetett át, és a náci háborús bűnös Adolf Eichmannt is, amely alakítása Emmy-jelölést ért.

12. Duvall sohasem hagyta beskatulyázni magát, a Guinness-rekordok könyvébe a legsokoldalúbb színészként került be.

13. A kamera másik oldalán is kipróbálta magát: 1977-ben dokumentumfilmet rendezett a nebraskai rodeósok életéről, öt évvel később pedig a New Yorkban élő romákról.

14. Duvall díjai és kitüntetései közül kiemelkedik a National Medal of Arts, a legmagasabb amerikai állami művészeti díj, amelyet 2005-ben a Fehér Házban vehetett át.

15. Imádja és gyakran látogatja Argentínát, ahonnan jelenlegi – negyedik – felesége, a nála negyven évvel fiatalabb argentin színésznő, Luciana Pedraza is származik. Kedvenc városa Buenos Aires, folyékonyan beszél spanyolul és imád tangózni. A focit is szereti, az argentin válogatottnak drukkol.

Robert Duvall tíz emlékezetes alakítása: Ne bántsátok a feketerigót! (1962), A Keresztapa (1972), Hálózat (1976), Apokalipszis most (1979), Az Úr kegyelméből (1983), Összeomlás (1993), Pengeélen (1996), Az apostol (1997), Fegyvertársak (2003), Istenek és katonák (2003).