Egy 45-ös Colt pisztollyal kereste föl Nixon elnököt Elvis Presley

 

Nixon és a „Király” egyetértettek abban, hogy „akik drogoznak, az amerikai tüntetések élmezőnyében vannak”. Elvis újra megismételte azon vágyát, hogy mindent megtegyen azért, hogy hatást gyakorolhasson a fiatalokra és zenésztársaikra a drogok és az Amerika-ellenesség elutasításában. A rövid találkozó végén Elvis megölelte Nixont.

Nem túl szokványos körülmények között, s a környezetet illetően a legkevésbé sem a megszokott öltözetben kereste föl Richard M. Nixont, az Amerikai Egyesült Államok 37. elnökét 1970. december 21-én Elvis Presley a Fehér Ház azóta is sokat látott Ovális Irodájában.

Elvis látogatása nem csupán társadalmi felhívás volt: találkozni akart Nixonnal, hogy felajánlhassa szolgáltatásait a kormány kábítószer-ellenes háborújában.

Három héttel korábban Elvis már találkozott Nixon alelnökével, Spiro Agnew-vel a kaliforniai Palm Springsben, és felajánlotta, hogy ismertségét felhasználja a Nixon-kormány drogellenes kampányában.

Elvis ezután Washingtonba repült, és álnéven jelentkezett be egy szállodába december 20-án.

Másnap két testőrével együtt a Fehér Ház kapujához mentek, ahol Presley egy őrnek átadta kézzel írott levelét.

A levélben Elvis azt írta Nixonnak, hogy őt a „drogkultúra"v hívei, a "hippi elemek”, a diáktüntetők és a „fekete párducok” nem tekintik ellenségnek, s nem az általuk gyűlölt etablishment részeként kezelik őt. Hozzátette, neki ez viszont Amerika, és szereti ezt az országot. Kijelentette, hogy nem akar mást, csak „segíteni az országot”, és azt kéri, hogy jelöljék ki őt „szövetségi ügynöknek”.

Az őr azonnal felismerte Elvist, de követte a protokollt és engedélyt kért, hogy továbbküldje a sztárt a Fehér Házba.

Nixonnal találkozva ajándékot adott át az elnöknek – a második világháború idejéből származó 45-ös Colt pisztolyát.

Kézfogásukat is lefényképezték: Nixont konzervatív öltönyben és nyakkendőben, Elvist pedig feszes, lila bársonynadrágban, nyitott gallérú inggel, ékszerrel díszített láncokkal, vállára vetett lila bársonyköpennyel és hatalmas övcsattal.

Richard Nixon és Elvis Presley a Fehér Ház Ovális Irodájában. (Fotó: National Archives Catalog)

Nixon és a „Király” egyetértettek abban, hogy „akik drogoznak, az amerikai tüntetések élmezőnyében vannak”. Presley újra megismételte azon vágyát, hogy mindent megtegyen azért, hogy hatást gyakorolhasson a fiatalokra és zenésztársaikra a drogok és az Amerika-ellenesség elutasításában. A rövid találkozó végén Elvis megölelte Nixont.

December 31-én Nixon levelet írt Elvisnek, melyben megköszönte az ajándékba kapott pisztolyt és a Fehér Házba tett látogatását. Azonban nem mondott semmit Elvis személyének bevonásáról a drog-ellenes háborúba.

Végül Nixon soha sem ajánlott fel semmilyen pozíciót Elvisnek adminisztrációja drogellenes háborújában.

Richard Nixon és Elvis Presley kezet fognak a fehér Ház Ovális Irodájában. (Fotó: National Archives Catalog)

Elvis szívelégtelenségben hunyt el 1977-ben, amely a halottkém jelentése szerint „meghatározatlan okok” miatt következett be. Bőven akadtak találgatások, miszerint halálát különféle vényköteles gyógyszerek szedése és az énekes  vészes  elhízása okozhatta.