×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Polgár Judit déjà vu-t érzett a Vezércsel közben

 

A sakktörténet legjobb női sakkozójával, Polgár Judittal beszélgetett a Sunday Times.

A Sunday Times szerint a Netflixen bemutatott Vezércsel (The Queen’s Gambit) című minisorozat főszereplőnője, Beth Harmon valóságos megfelelője leginkább a magyar sakkozózseni Polgár Judit lehet. Polgár nem csupán a legjobb sakkozónő a sportörténetben, hanem az egyik legjobb sakkozó is minden összevetésben: a karrierjét már tízéves kora előtt elkezdte, tizenöt évesen a világ legfiatalabb nagymestere lett, a világranglistán pedig a nyolcadik helyig jutott el.

A fiktív sakkozózseni világbajnokságig vivő útját bemutató, rendkívül népszerű Vezércsel kapcsán Polgár Judit elmondta:

voltak olyan részek, amikor déjà vu-t éreztem – akár én is lehettem volna azokon a mérkőzéseken.

Igaz, Polgár Judit életútja nagyban különbözik a Walter Tevis 1983-as regénye alapján készült minisorozat Harmonjáétól, aki árvaházban nevelkedett. Polgár Judit nagycsaládban nőtt fel, és a sakkozásra édesapja, Polgár László tanította őt és két idősebb nővérét, Zsuzsannát és Zsófiát is. „Elég hamar megértettük, hogy egyedi módon élünk” – mondta Polgár Judit a lapnak.

Polgár Judit gyermekeivel, Hannával és Olivérrel a Polgár Judit Sakk Alapítvány budapesti irodájában 2015. szeptember 6-án. A sakk Oscar-díjas nemzetközi nagymestere augusztus 20-án vette át a Magyar Szent István-rendet (Fotó: Nemzeti Fotótár/MTI/Mohai Balázs)

Polgár Judit elmondta: a Vezércselben háttérbe szorul annak a fajta szexizmusnak a bemutatása, amit neki magának is meg kellett élnie, még annak ellenére is, hogy a sorozat egy harminc évvel korábbi időszakot fest le. „Azt mondták akkoriban, ó, milyen jól játszik, ahhoz képest, hogy lány, vagy azt, hogy szerencsém volt” – idézte fel Polgár Judit.

Az egykori szovjet első számú sakkozót és világbajnokot Garri Kaszparovot néhány évvel azután győzte le Polgár Judit, hogy „a női lélek tökéletlenségeiről” értekezett. Nem is volt hajlandó a sakkozónő szemébe nézni, miközben a játszmájuk végén kezet fogtak.

Polgár Judit a Sunday Times cikke szerint ma már egyszerűbb időket él családjával, miután abbahagyta 2014-ben a versenysakkot. Férjével és 16 éves fiával, illetve 14 éves lányával él együtt, és bár mindketten sakkoztak, de hamarabb abbahagyták azt, mint édesanyjuk.

A címlapfotó illusztráció.