×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ezeket érdemes tudni a The Mandalorian 2. évada előtt

 

Baby Yodának mi köze van Yodához? Kicsodák a mandalore-iak? Mi volt az a fura fénykard az első évad végén? Kicsoda a birodalmi vezér, aki vadászik a Gyermekre? Itt vannak a válaszok!

Október 30-án, azaz holnap érkezik meg a The Mandalorian 2. évada a Disney+ streamingszolgáltatóra. Az első élőszereplős Star Wars-sorozat 2019-ben óriási sikert aratott, pedig hangulata egészen más volt, mint az eddigi Star Wars filmeknek.

Baby Yoda

A sorozat vitathatatlanul legnépszerűbb szereplője a közbeszédben Baby Yodának nevezett Gyermek. Azonban nevével ellentétben

a kis lény nem Yoda mester gyermekkori verziója, hiszen a sorozat a Jedi visszatér eseményei után játszódik, a nagymester pedig abban a filmben hal meg.

(Fotó: Lucasfilm)

A Gyermek eredetéről egyelőre nem sokat tudni, azon túl, hogy 50 éves (igen, 50 éves, de ha megnézzük, hogy Yoda 900 évig élt, akkor nem meglepő, hogy a fajába tartozó Gyermek 50 évesen kisbabára emlékeztet) és hogy néhány birodalmi vadászik rá, de talán a 2. évad megválaszolja a Gyermek körüli kérdéseknek legalább egy részét.

Mandalore

A fejvadász főhőst befogadó nép, a mandalore-iak eredetével kapcsolatban is számos kérdés merülhet fel, amit a sorozat eddig nem válaszolt meg.

A Mandalore bolygót egykor nagy harcosok népesítették be, akik többször is háborúztak a Köztársaság és a Jedik ellen

még az első részt, a Baljós Árnyakat megelőző időkben.

A Mandalore-ral először a Klónok Háborúja animációs sorozatban találkozhatunk, ahol az új mandalore-iak már levetették harcos múltjukat és békésen élnek bolygójukon, leszámítva a múltat dicsőítő Halálőrséget. Persze a klónháborúk eseményei hatással vannak a Mandalore-ra is, de

sorsukat a renegát Sith tanítvány, Maul felbukkanása pecsételi meg, aki átveszi a hatalmat a Halálőrség felett.

Mault aztán elfogja Darth Sidious, de a Halálőrség katonái kiszabadítják őt és visszatér a bolygóra.

A háború végén a Köztársaság hadsereget küld Maul elfogására, de az eseményekkel egyidőben Palpatine kikiáltja a Birodalmat, így a klónhadsereg a Mandalore-on marad megszálló erőként. A mandalore-iak egy része a Birodalom oldalára áll, míg mások később a Lázadók Szövetségének segítségével a Birodalom-párti mandalore-iak ellen fordul.

Sötétkard

A talán legtöbb kérdést felvető dolog az első évad végén felbukkanó Sötétkard volt. Akik figyelmesen követték a Klónok Háborúja és a Lázadók animációs sorozatokat, azok tudják, hogy a Sötétkardot az első mandalore-i Jedi, Tarre Vizsla alkotta meg és egyfajta jelképpé vált:

aki birtokolja, az méltó Mandalore vezetésére.

A kard története meglehetősen mozgalmas, hiszen a Klónok Háborúja idején a Halálőrség vezetőjének, Pre Vizslának a kezében láthatjuk, de később Maul elnyeri tőle. Maul első bukásakor a kard is elveszett, a renegát Sith elrejtette azt szülőbolygóján, a Dathomiron. Itt találja meg később a kardot Sabine Wren, a Lázadók Szövetségének tagja, aki a Birodalom-párti mandalore-iak ellen használja azt.

Ám mégis, a The Mandalorian első évadzárójában azt látjuk, hogy Gideon moff (a moff kormányzót jelent)

a Sötétkard segítségével szabadul ki lezuhant vadászgépéből.

Egyelőre csak kérdések vannak azzal kapcsolatban, hogy a láthatóan birodalmi uraság hogyan és mikor szerezte meg a kardot és miért vadászik a Gyermekre.

Talán ezekre is választ ad majd a sorozat holnap kezdődő második évada, melynek előzetese lent látható:

Címlapfotó: Lucasfilm