×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rekordösszegért kelt el egy vándorsólyom Szaud-Arábiában

 

Példátlan összegért, átszámítva 53,5 millió forintért kelt el egy fiatal vándorsólyom egy szaúd-arábiai vadászmadár-árverésen.

A szaúdi sólyomklub szerdai közleménye szerint az indiai vándorsólyom alfajhoz tartozó madár egyedülálló tulajdonságai és ritkasága miatt érte meg egy vevőnek a 650 ezer szaúdi riál (173 ezer dollár) leütési árat. A sólyomklub szerint ekkora összeget még soha sehol nem fizettek egy ilyen madárért a világon.

A rekord kedden született azon a másfél hónapig tartó sólyomárverésen, amelyet évente megrendeznek Szaúd-Arábiában. Az idei aukció október 3-án kezdődött, és november 15-ig tart.

A világrekorder 1,1 kilós vadászmadarat Szaúd-Arábia északkeleti részén, Hafer al-Batin város térségében fogták be a vadonban

– közölte a sólyomklub. Az indiai vándorsólyom egy aránylag kis méretű alfaj.

A solymászat fontos része a Szaúd-Arábiában és a környező országokban élő arabok évezredekre visszanyúló sivatagi kulturális örökségének. Az éves sólyomárverést szervező, 2017-ben alapított sólyomklubot a szaúd-arábiai kormány is támogatja e kulturális örökség megőrzésében.

Az akár 300 kilométeres sebességgel repülni képes sólymok nemzetközileg veszélyeztetett fajnak számítanak. Az adásvételük, elfogásuk, tenyésztésük és vadászatuk szabályai országonként eltérnek.

A Perzsa-öbölbeli sólyomtulajdonosok a hűvösebb téli hónapokban a közép-ázsiai országokban, Pakisztánban vagy Marokkóban kutatnak vadászati lehetőségek iránt, értékes madaraikat rendszerint a repülőgépek utasterében viszik magukkal.

A címlapfotó illusztráció.