Ökoturisztikai programajánló pünkösdre

 

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik az ország tíz nemzeti parkjának valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Az Ördögszántás nevű fedetlen karsztformáció az Aggteleki Nemzeti Park területén. Pünkösd vasárnap gyermeknapi programokkal várják a családokat  (Fotó: MTI/Komka Péter)

Az Agrárminisztérium közleményben ismertette, hogy az Aggteleki Nemzeti Park gyermeknapot tart vasárnap a 2016-ban Magyarország legjobb tanösvényének választott Kincskereső játékösvényen.

A Balaton-felvidéket választók erdőkerülő geotúra részeként fedezhetik fel szombaton az országban egyedülálló szentgáli tiszafás erdő titkait, a Bükki Nemzeti Park pedig egészen június hetedikéig naponta tematikus szakvezetésekkel ünnepli az Európai Geoparkok Hálózata alapításának 20. évfordulóját, és június elsején interaktív vulkánshow-val csatlakozik az Európa-szerte megrendezett Vulkánnaphoz.

Jelvénygyűjtő túrát tart a Duna-Dráva Nemzeti Park, Gyurgyalagok a pusztán címmel szombaton, míg a Duna-Ipoly Nemzeti Park tanösvény-túrán mutatja be a Turjánvidék lápréteit, ligeterdeit. Ugyanitt lesz ürgeles, és az állatok esti hangjait is meghallgathatják a kócsagok birodalmában.

Egy csikós a Hortobágyon. A Hortobágyi Vadasparkbana 16 évnél fiatalabbak ingyenesen vehetnek részt az extra szafarin vasárnap (Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A híres Kilenclyukú híd szomszédságában is gyereknapot tartanak, a Hortobágyi Vadasparkban a 16 évnél fiatalabbak ingyenesen vehetnek részt az extra szafarin vasárnap. A Fertő-Hanság Nemzeti Park szervez pünkösdi kenu- és kerékpártúrát, de az ornitológiát kedvelők jelentkezhetnek madármegfigyelésre is a Fertő szikes tavai mentén.

Gyermeknapi programkavalkád várja a kis- és nagyobb gyerekeket vasárnap Szarvason, a Körösvölgyi Állatparkban állatbemutatókkal, látványetetésekkel, póni lovaglással, szabadtéri népi játékokkal és sok más meglepetéssel.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Péteri-tóra invitálja a kimozdulni vágyókat, ami a fészkelési időszakban mutatja a legizgalmasabb arcát. Récefélék, gázlómadarak csapatai lepik el ilyenkor a területet, de megpillanthatják a fenséges rétisast is.

Szalafőn a hagyományos korongozás is kipróbálható (Fotó MTI Fotó: Czika László)

Egyebek mellett az épített örökség csodáival várja a vendégeket Szalafő, az Őrségi Nemzeti Park a szerek csodálatos világába kalauzolja a látogatóit. Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes mesélő épületei között szombaton még a hagyományos korongozást is kipróbálhatják.

A pünkösdi hosszú hétvégén széles programkínálattal készülnek Magyarország állami erdészetei is, ismét látogathatók az erdei iskolák, az arborétumok, a füvészkertek, és a vadasparkok, valamint újra megnyitották kapuikat a turisztikai- és látogatóközpontok, az erdei szálláshelyek, és a kisvasutakon is lehet utazni a szükséges járványügyi intézkedések betartása mellett.

Kinyitott a többi közt a Budakeszi Vadaspark, a Szombathelyi Erdőgazdaság kezelésében lévő Jeli Arborétum, a Pilisi Parkerdőben a visegrádi Fellegvár, a Kecskeméthez közeli Vackor Vár Erdei Iskola, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja, a Pécshez közeli Mecsextrém Park, valamint a Szilvásváradi és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút is szállítja az utasokat – írta az AM.

A címlapfotó illusztráció.