Elhunyt Rolf Hochhuth

 

Elhunyt 89 éves korában Rolf Hochhuth drámaíró, az egyik legjelentősebb német színpadi szerző, A helytartó című, világméretű botrányt kiváltó dráma írója.

Rolf Hochhuth drámaíró (Fotó: MTI/EPA/DPA/Tom Mälsa)

Kiadója, Gert Ueding csütörtöki közlése szerint az író, aki a második világháború utáni időszak legvitatottabb német szerzői közé tartozott, váratlanul halt meg szerdán berlini otthonában.

A Berliner Ensemble színház szenvedélyes szerzőként emlékezett meg Hochhuthról. Rendkívül harcias, politikus elme volt, ugyanakkor ízig-vérig drámaíró – mondta Oliver Reese, az intézmény intendánsa. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa bátor tabudöntögetőként méltatta az írót.

Martin Woelffer, a Theater am Kurfürstendamm színház igazgatója szerint Hochhuth „Berlin örökké kritikus, sohasem hallgató, mindig harcos hangja” volt. Az egykor a Freie Volksbühne nevet viselő színházban tartották 1963-ban Hochhut A helytartó című, egycsapásra világsikert arató drámájának ősbemutatóját.

A Vatikánról szóló dráma heves vitákat váltott ki, ebben Hochhuth ugyanis a katolikus egyház holokauszt iránti felelősségét hangsúlyozta. A darab szerint XII. Piusz pápa nem lépett fel a zsidók megölése ellen.

A színmű, melyből 2002-ben Costa-Gavras rendező Ámen címmel filmet készített, tiltakozási hullámot indított el az akkor 26 éves Hochhuth ellen és nemzetközi vitát robbantott ki az egyház erkölcsi tekintélyéről.

Hochhuth más műveiben is fontos társadalompolitikai kérdésekben foglalt állást. Németország náci bíráinak szerepéről szóló, Egy szerelem Németországban című drámájához végzett kutatásai 1978-ban hozzájárultak Baden-Württemberg akkori elnöke, az egykori haditengerészeti bíró, Hans Filbinger lemondásához.

Hat évtizeden át tartó alkotómunkája során Hochhuth esszéket és verseket is kiadott, dolgozott könyvkereskedésekben és lektorként is.

Hochhuth 1931. április elsején született Hessenben egy cipőgyáros gyermekeként. A náci rezsim alatt nőtt fel, életében a német múlt központi téma volt. „A holokausztot soha nem lehet megbocsátani és elfelejteni” – mondta.

Az író számos provokatív műve botrányt váltott ki. Hochhuth azzal is hatalmas vitát kavart, hogy egy időben David Irving ismert brit holokauszttagadóval szimpatizált, bár a hozzá írt dicshimnuszokat később visszavonta.