×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Hortobágyi Nemzeti Park élővilága, az egyenletek és Augustus császár principátusa csütörtökön az M5-ön

 

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat.

Minden hétköznap reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, földrajz, matematika, történelem, nyelvtan és a nyelvtanulásé a főszerep. Az M5 Felsős és Érettségi című műsora az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, a Szólalj meg! című sorozattal pedig kitekintenek a nyelvtanulás felé. Ezek után a Mindenki Akadémiája című műsor kitekint az egyetemi tananyag felé is.

Március 19-án (csütörtökön) reggel 8 órakor a Felsős című műsor biológiával kezd, ezúttal a Hortobágyi és a Kiskunsági Nemzeti Park élővilágát kerül bemutatásra. Ezt követően Gárdonyi Gézának Egri Csillagok című regényét egy igazi végvári utazással idézi fel a csatorna.

A folytatásban történelem: Magyarország három részre szakadása után a magyar főurak a törökökkel vívtak kisebb-nagyobb csatákat, miközben a Habsburg elnyomás ellen is felléptek. A kor legkiválóbb hadurairól, Zrínyi Miklósról és Thököly Imréről, valamint a Wesselényi-féle összeesküvésről is szó esik az adásban.

Matematikából az egyenletek, valamint a visszafejtés, lebontás lesz terítéken, művészetből pedig Wolfgang Amadeus Mozart egyik leghíresebb művével, a Requimmel foglalkozik  a műsor. Természettudománnyal zárul a felsősöknek szóló műsor, szó lesz a bőrről, mint legnagyobb érzékszervről, a magyar ipar szerepéről és a globalizációról is.

11 órától 12 óráig a megszokott módon nyelvtanulás következik, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg spanyolul.

12 órától indul az Érettségi című műsor nyelvtörténettel kezdődik. A nézők megtudhatják, mi alapján sorolnak minket a finnugor nyelvcsaládba, valamint azt is, hogy milyen korszakai voltak a magyar nyelvnek. Matematikából különböző exponenciális kifejezésekkel, kémiából pedig az oldatokkal kapcsolatos alapvető számítási feladatokkal ismerkedünk meg. Ezután fizika következik és a mozgások vizsgálata, ahol a vízszintes hajítás kinematikai leírása szerepel az anyagban. Az érettségizőknek szóló műsor történelemmel zárul, bemutatásra kerül a császárság kialakulásának folyamata, valamint Augustus principátusának államrendszere.

Este 20 órakor kezdődik a Mindenki Akadémiája, a szerdai adás címe: Gulyáságyú és rohamsisak avagy A Nagy Háború gyomornézetből.

Az MTVA közleményében kiemeli, hogy már a DIGI és az INVITEL analóg előfizetői számára is elérhető az M5 csatorna.

A közmédia szeretné lehetővé tenni, hogy az oktatási tartalmai minél szélesebb tömegekhez eljussanak, ezért az MTVA kérésére a DIGI telekommunikációs cég vezetése azonnali döntést hozott, hogy megoldja az M5 csatorna terjesztését analóg platformjain. Szerdától így már az analóg előfizetőik számára is elérhető az M5 csatorna DIGI és INVITEL oldalon egyaránt.