Élő kulturális közvetítések a neten

 

Egyre több intézmény közvetíti élőben az interneten a koronavírus-fertőzés terjedésének feltartóztatására kihirdetett rendkívüli intézkedések nyomán zárt ajtók mögé kényszerült koncerteket, előadásokat, amelyek gyorsan népszerűvé váltak a közönség körében.

Igor Levit orosz-német zongoraművész csütörtök este a Twitteren közvetítette élőben Beethoven-koncertjét berlini lakásából. „Ez egy szomorú, szokatlan időszak, de jobb előadni, mint semmit sem tenni. Hozzuk vissza a házi koncerteket a 21. században” – mondta Levit az előtt, hogy leült volna Steinway zongorájához, hogy eljátssza Beethoven Holdfény szonátáját.

A zongoraművész ígéretet tett arra, hogy péntek este közép-európai idő szerint 19 órakor újra élő adásban játszik a zenekedvelőknek.

A berlini állami operaház sem mondta le csütörtök esti előadását. Zárt ajtók mögött vitték színpadra Bizet Carmenjét, a világ egyik legnépszerűbb operáját, amelyet élőben közvetítettek az interneten. Amint az opera befejeződött a Berlini Filharmonikusok koncertjét Simon Rattle vezényletével követhették élőben az internet használói, akik Bartók Béla Concertóját és Luciani Berio Szimfóniáját hallgathatták.

A Papageno honlap összegyűjtötte azokat a magyarországi és külföldi előadásokat, amelyek március végéig láthatóak lesznek élő internetes közvetítésben.