Április 8-án rendezik meg a Versmaratont

 

Április 8-án a magyar költészet napjához kapcsolódva rendezik meg a Versmaratont; kortárs költők olvassák fel verseiket 12 órán keresztül Az év versei 2020 antológiából, a szünetekben pedig irodalmi beszélgetések lesznek a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) – hangzott el az M1 hétfői műsorában.


Az idei Versmaraton az élő felolvasások, beszélgetések mellett a Költők futásával és irodalmi hajóúttal is várja az érdeklődőket – hangzott el a műsorban.

Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó vezetője elmondta: az esemény tizedik alkalommal valósul meg. A Versmaratont Oláh János költő, író, a kiadó egykori vezetője indította útjára a Magyar Írószövetség együttműködésével. Mint kiemelte, az MTVA a kezdetektől partnere a rendezvénynek.

Elmondta: a Versmaratonon Az év versei címmel évente megjelenő antológiából olvasnak fel a költők, a kötetben 90-100 költő jelenik meg. Az eseményen általában 60-70-en szoktak felolvasni. Óránkénti váltásban lépnek színpadra és válaszolnak az újságírók kérdéseire is. A központi rendezvénynek tavaly óta a Petőfi Irodalmi Múzeum ad helyet - mondta, kiemelve, hogy a Versmaraton ezzel mintegy hazaérkezett.

Kitért arra, hogy az idén is megrendezik egy héttel a Versmaraton előtt a Költők futását a Ferencvárosban, ahol a maratoni távot futják le váltóban.

A Versmaratonhoz kapcsolódva az idén is meghirdetik iskolák számára a Szaval a suli című pályázatot, amelyre minimum 20 tagú csoportokkal lehet nevezni - mondta, hozzátéve, hogy a pályázatra a tavalyi, Az év versei 2019 antológiából kell felolvasni vagy elmondani együtt egy verset. A győztest szakértőkből álló zsűri választja ki, a legjobb csapat a Versmaratonon is előadhatja a produkciót.

Az év versei című kötet a költészet napjához kapcsolódva 19. alkalommal jelenik meg, idén is Zsille Gábor költő, szerkesztő válogatásában - mondta, hozzátéve: a kötet legidősebb költője a nemrégiben elhunyt Tornai József, a legidősebb élő költő Czigány György, a legfiatalabb pedig Nagy Lea, aki 19 éves és először fog szerepelni az antológiában.

A Versmaraton záró rendezvénye az Ünnepi Könyvhét idején, június 6-án kifutó irodalmi hajó lesz.

A címlapfotó illusztráció.