Elkezdődtek a Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai

 

Hamarosan országszerte megkezdődnek a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ meghallgatásai. A 2011 óta működő intézmény elsődleges célja a hátrányos helyzetű fiatalok felkutatása.


Január 25-ig lehet jelentkezni a tizedik évfolyamra a központ honlapján, a www.snetbergercenter.org-on. A következő hónapban Snétberger Ferenc, az iskola alapítója és a tanári kar többek között Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon és a határon túl is meghallgatásokat tart” – mondta Fehér Elemér, a központ zenei mentora és tanára, aki pénteken az M1 és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának közös vendége volt.

Mint kiemelte, minden évben hatvan diákot tanítanak, a képzés elsősorban a klasszikus és a dzsesszzenére koncentrál. A fiatalok zeneelméletet, szolfézst, zenetörténetet, valamint angol nyelvet is tanulnak. Évente három kurzust tartanak: nyáron hatheteset, ősszel és tavasszal háromheteset.

Abban különbözünk a többi zeneiskolától, hogy a képzés egyéni módon történik. A hátrányos helyzetű, zeneiskolába nem járt gyerekek kottaolvasást, a zenéhez való hozzáállást tanulják meg, a már korábban is képzett fiatalok esetében a sikeres egyetemi felvételihez szükséges tudást erősítjük. A hangulat családias, a tanárok és a diákok a kurzusok alatt bent laknak az intézményben. Reggeltől estig zajlik az oktatás, esténként a diákok egyénileg vagy zenekarban próbálhatnak” – fogalmazott a mentor.

Az iskola tanárai közé tartozik a világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc mellett például ifjabb Szakcsi Lakatos Béla, aki dzsesszzongorát és a műfaj történetét oktatja, Csík Laura, aki a klasszikus zongorát tanítja vagy Kraszna László klarinétos.

Gulyás Sándor, aki harmadik éve gitár szakos tanulója a központnak, a műsorban elmondta: a képzés nagyon intenzív, folyamatosan fejlődik, és emberileg is sokat lehet tanulni. „Művészekkel muzsikálhatunk együtt, ami nagyon jó érzés.

A címlapfotó illusztráció.