Folytatódik a Müpa kritikaíró pályázata

 

Az évad második felében is folytatódik a Müpa Karc elnevezésű kritikaíró pályázata, amelyre olyan egyedi hangvételű, olvasmányos és közérthető írásokat várnak, amelyek ráirányítják a figyelmet a Müpa tízféle művészeti ágat képviselő előadásaira – olvasható az intézmény tájékoztatójában.

A kritikaíró pályázatra minden 18 évnél idősebb, de 31. életévét be nem töltött fiatal jelentkezését várják. Csak azok jelentkezhetnek, akik a pályázat benyújtásától számított elmúlt két évben három hónapi rendszerességnél gyakrabban nem publikáltak szaklapban (online és print), ez alól kivételt képeznek az egyetemi lapok, illetve a személyes blogok.

A Müpa honlapján találhatóak meg azoknak a produkcióknak a listája, amelyekre ingyenes jegyeket biztosít az intézmény: a műfajilag színes listán egyaránt szerepelnek komolyzenei, jazz-, könnyűzenei és világzenei koncertek, valamint újcirkusz előadások.

A jelentkezők legfeljebb 6000 karakter terjedelmű kritikát írhatnak. A pályázatra jelentkezni, egyben az érintett előadásokra – a pályázatra való hivatkozással – ingyenes belépőjegyet igényelni a karc@mupa.hu e-mail címen lehet, a jelentkezőknek a műbírálatot az előadás után legkésőbb két héttel kell beküldeniük e-mailben.

A legjobb munkák 100-100, illetve 75 ezer forint értékű Müpa-utalványban részesülnek. Honorárium ellenében a fődíjas publikálási lehetőséget is kap a Müpa Magazinban, valamint kétnapos utazáson és koncertlátogatáson vehet részt egy európai városban, ahol ECHO-tagintézmény (a Müpa társintézménye) működik. A pályázat lezárulását követően a zsűri elkészíti a pályázatok top 10-es listáját, amelyből a közönség online szavazással választhatja ki a közönségdíjas kritika szerzőjét.

A Karc szakmai zsűrijének tagjai: Radnóti Sándor esztéta, Bóka Gábor, az Opera-Világ újságírója, Dömötör Endre, popzenei szakíró, Mörk Leonóra, a Nők Lapja szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás programigazgatója, valamint Zipernovszky Kornél, újságíró.

Az előadások listája és a részletes pályázati felhívás a Müpa Karc oldalán olvasható – írták a tájékoztatóban.

A címlapfotó illusztráció.