Csak a Gergely-naptár szerint írunk 2020-at

 

Nemrégiben ünnepeltük 2020-at Magyarországon és a világ számos országában. Hazánktól kelet felé, például a zsidó kultúrában a naptár 2020 őszére datálta 5781 kezdetét.

A Gergely-naptár szerint nemrégiben köszöntöttük a 2020-as esztendőt, Krisztus születéséhez igazodva. A keresztény világban és a világ nagy részén eszerint az időszámítás szerint élik mindennapjaikat az emberek. Ezzel szemben egyes távol-keleti és közel-keleti kultúrákban más évszámot mutat jelenleg a naptár.

A zsidó nép a világ teremtését veszi kiindulópontnak

A zsidó naptár – a Gergely-naptártól eltérően – a világ teremtésétől számlálja az éveket, amely a keresztény időszámítás szerint i. e. 3761. október 7-én volt. Ezért lehetséges, hogy az 5780. zsinagógai év kezdetét 2019. szeptember 29-én napnyugtakor kezdte ünnepelni a zsidó nép.


Zsidó újév – Ros hásáná

Radnóti Zoltán főrabbi, a Budapesti Rabbiság igazgatója a hirado.hu kérdésére elmondta, a zsidó naptár luniszoláris naptár, vagyis a Hold fázisain alapul, de a Nap járáshoz van igazítva. A Hold hónapok 29 vagy 30 naposak, ezért időnként egy pluszhónapot is be kell iktatni,

így lesz 12 vagy 13 hónapos egy zsidó év.

„A zsidó Biblia első, a teljes zsidó népre vonatkozó parancsolata az volt: Legyenek újhónapok, azaz legyen naptár és ez alapján legyenek ünnepek. I. e. 2. században, a hellenizmus idején a görögök azzal próbálták megfosztani identitásától a zsidó népet, hogy betiltották a naptárrendszert. Ha nincs naptár, akkor nincs ünnep, és akkor nincs zsidó nép sem, gondolta az elnyomó hatalom” – mondta a főrabbi.

A jeruzsálemi Szentély idején, hónapról hónapra egyszerű zsidó emberek vitték a hírt a vallási bíróságnak, hogy látták a Holdat megújhodni, és ez alapján a főpap hirdette ki az új hónap beköszöntét, és mondta meg, hogy melyik hónapot írják éppen. A Szentély lerombolása után (I. sz. 70) már öröknaptár alapján határozták meg, hogy

az 5781. zsidó év idén 2020. szeptember 18-án napnyugtakor köszönt be.

Kelet felé tovább haladva császárokhoz igazítják az időszámítást

Idén az újévet vagy holdújévet január 25-én ünnepli Kína, amely vándorünnep, de minden esetben a február 4-éhez legközelebb eső újhold napján esedékes.

Matura Tamás Kína-szakértő, a Corvinus Egyetem oktatója lapunknak elmondta, a kínai emberek családi körben töltik a holdújévet és megajándékozzák egymást, ahogyan a magyarországi kereszténység szenteste és karácsonykor.

„Gazdasági és életmódbeli megfontolásokból a nyugati kultúrák szerinti 2020-at számlálja Kína, de Tajvanon például a császárság bukása és a köztársaság kikiáltása – 1911 a Gergely-naptárban – óta eltelt időt is nyomon követik” – mondta a szakértő.

Hivatalosan Japán is 2020-at ír, de számontartják a császárok uralkodásának idejét is. 2019. október 22-én lépett trónra Naruhito császár,

így uralkodásának első éve zajlik éppen.

Az Észak-Afrikában élő berber nép újéve január 14-re esik, egészen 2100-ig. 1800 és 1900 között január 13-ára esett, 1700 és 1800 között pedig január 12-re.

A címlapfotó illusztráció.