×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Budapest a nemzetközi cirkuszi világ figyelmének középpontjába került

 

Budapest a nemzetközi cirkuszi világ figyelmének középpontjába került – értékelte a hétfő este zárult XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál sikerét a kultúráért felelős államtitkár, emlékeztetve arra is, hogy szeptembertől egy magyar diákokból álló artistaosztály indul Pekingben, magyar állami támogatással.

Fekete Péter az MTI-nek elmondta: a Cirkuszfesztiválon mintegy ötven cirkuszigazgató és -menedzser vett részt, több mint kétszáz művész lépett fel január 8. és 13. között a Fővárosi Nagycirkuszban. A magyar cirkuszművészet csupa pozitív visszajelzést kapott tőlük – jegyezte meg.

Magyarország a megújuló cirkuszművészet motorja lett” – idézte Fekete Péter az idei fesztivál zsűrijében dolgozó Pavel Kotovot, a világhírű Cirque de Soleil társulat casting directorát.

A 13. Nemzetközi Cirkuszfesztivál gálája (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ezúttal két aranyérmet osztott ki a nemzetközi zsűri

Fekete Péter emlékeztetett arra, hogy ezúttal két aranyérmet osztott ki a nemzetközi zsűri, az egyiket annak a kínai csapatnak, amelyik megmutatta, miért érdemes akár tíz- tizenkét éves kortól keményen dolgozni: a világ élvonalába kerülhetnek azok, akik az ő módszereikkel, az ő iskolájukban sajátítják el az artistaművészetet.

A másik aranyérmes egy magyar páros: ifj. Richter József és Merrylu Richter lett, akik tavaly a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is Arany Bohóc-díjat nyertek – közölte Fekete Péter.

Kovács Gábor Dénes, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ képzési igazgatója az államtitkár által a napokban bejelentett kínai ösztöndíjról szólva elmondta: szeptember 1-től egy magyar artistaosztály kezdi meg tanulmányait a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskolában a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola kihelyezett osztályaként.

Ez a nemzetközi intézmény alapítása óta, azaz több mint két évtizede kínai növendékei mellett külföldről is befogad hallgatókat, ezzel egyfajta hidat képezve a modern Kína és a nyugati világ között. A kínai artistaművészet szinte egyeduralkodó a világon, ebben meghatározó szerepe van az oktatási rendszerüknek – emelte ki.

Tizennégy 13–15 éves magyar fiatal utazhat Pekingbe

A Fekete Péter által vezetett, egyéves tárgyalássorozat eredményeként tizennégy 13–15 éves magyar fiatal, két 18 év feletti, már artistamúlttal rendelkező növendék, valamint két, közismereti tárgyakat tanító kísérőtanár utazhat Pekingbe.

A tanulmányi idő 1+2 év lesz, ez azt jelenti, hogy az első (kétszer négy hónapos) tanév végén értékelik a programot és amennyiben a fiatalok kielégítően fejlődnek, az osztály további két évig folytathatja pekingi tanulmányait – számolt be a tervekről Kovács Gábor Dénes.

Mint hozzátette, a fiatalok egy 66 ezer négyzetméteres campuson tanulnak és laknak majd: ott zöldövezeti környezetben találhatók az edző- és multimédiás termek, a kollégium, az étterem. A képzés lényege, hogy az oktatók nemcsak a fizikai felkészítésre fordítanak figyelmet, hanem a módszertani és mentális fejlesztésre is.

Az iskola nemzetközi közegében a diákok ráadásul számos olyan szakmai és baráti kapcsolatot alakíthatnak ki, amelyek meghatározóak lehetnek későbbi pályafutásuk során – tette hozzá. A pekingi osztályba háromlépcsős kiválasztási folyamat után kerülhetnek be a jelentkezők, akik nyáron angol nyelvi és mentális felkészítésen vesznek majd részt.

A néhány napja közzétett felhívásra már legalább tucatnyi jelentkezés érkezett – számolt be Kovács Gábor Dénes.