Szombattól látogatható a Munkácsy-kiállítás Mosonmagyaróváron

 

Munkácsy-kiállítás nyílik szombaton Pákh Imre New York-i üzletember Munkácsy-gyűjteményének darabjaiból a mosonmagyaróvári Cselley-házban – tájékoztatta a Hansági Múzeum az MTI-t.

A látogatók átfogó képet kapnak Munkácsy Mihály festészetéről, mert a korai festményektől kezdve a drámai erejű alkotásokon, a barbizoni ihletésű tájképeken és szalonképeken át a nevezetes Krisztus-trilógiához készült előtanulmányokig minden művészi korszaka képviselteti magát.

A bemutatásra kerülő alkotások műfaji változatosságukkal is reprezentálják Munkácsy festői világának sokszínűségét. Az anyagban olyan művek is helyet kaptak, mint az Ásító inas egész alakos változata vagy a Krisztus Pilátus előtt vázlata.

A múzeum közleménye szerint a Mosonmagyaróvárra érkező anyag Munkácsy több mint félszáz festményéből és grafikájából áll, amelyet a mestert ábrázoló műalkotások egészítenek ki.

Pákh Imre műgyűjtő az elmúlt évtizedekben a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjteményt hozta létre. A folyamatosan gyarapodó kollekció 2005 óta több mint negyven kiállításon mutatkozott be különböző összeállításban az általa életre hívott Munkácsy Alapítványon keresztül.

A kiállítás 2020. március 8-ig tekinthető meg.

A címlapfotó illusztráció.