Különleges maradványok kerültek elő az egykori Szent István terem falkutatásakor

 

Falkutatással folytatódik a déli összekötő szárny és az abban található Szent István terem felújításának előkészítése a budai Várban.

Egykori Szent István terem 1930 körül (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény, Várkapitányság Nonprofit Zrt.)

A többi között Anjou-kori töredékeket, a barokk palota homlokzatának részleteit és a Hauszmann Alajos tervei alapján készült padló burkolatának lenyomatait találták meg a szakemberek a Budavári Palota déli összekötő épületszárnyában lévő egykoron díszes, reprezentatív teremben és környezetében – olvasható a Várkapitányság Nonprofit Zrt. közleményében.

A Szent István termet is magába foglaló épületszárnyat a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek és a megtalált részletek alapján állítják helyre.

A Hauszmann Alajos tervei alapján készült Szent István terem a múlt századforduló magyar iparművészetének gyöngyszeme volt. Kialakításában a legnagyobb hazai mesterek vettek részt, mint például Zsolnay Vilmos vagy a korszak egyik legismertebb bútorgyárosa Thék Endre.

Uralkodó stíluseleme – a román stílus – eltért a palota alapvetően barokk és neobarokk belső tereitől. A terem enteriőrje az 1900-as párizsi világkiállításon hatalmas sikert aratott, nagydíjat nyert. A pazar kialakítású helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült, azonban a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra.

A Szent István terem a felújítás előtt (Fotó: Várkapitányság Nonprofit Zrt.)

A műemlékvédelmi szakemberek 2019 áprilisában kezdték el a terület falkutatását, mely során különleges maradványok kerültek elő a Budavári Palota több korábbi építési periódusából, így például a barokk királyi palota több homlokzatrészlete, számos középkori kőfaragvány, olyan stukkópárkány részletek, melyek a Szent István terem előtti folyosót díszítették.

A terem alatt lévő előcsarnok falai pedig olyan oszlopokat rejtettek, melyeket feltehetően az 1950-es évek végén falaztak be. A kutatás másik fontos eredménye, hogy a második emeleten, a déli barokk ablakból átalakított átjáróban megmaradt a gipszstukkó egy része, valamint a cementmozaik padlóburkolat lenyomata. Ezek a feltárt építészeti részletek nemcsak a palota építéstörténetét árnyalják, hanem önmagukban is építészettörténeti értékűek.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik fontos eleme, hogy a Szent István terem belső tere visszakaphassa régi pompáját. A korabeli enteriőr hiteles és eredeti visszaállítása után a nagyközönség újra teljes szépségében csodálhatja majd meg.

A Szent István terem, mint új kulturális és turisztikai attrakció várhatóan 2021. augusztus 20-tól bővíti majd a Budavári Palota élménykínálatát.