A zene városa címmel tüntette ki Veszprémet az UNESCO

 

A zene városa címmel tüntette ki Veszprémet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO – jelentette be közleményben a város polgármestere csütörtökön.

A veszprémi vár  (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Porga Gyula (Fidesz–KDNP) úgy fogalmazott, Veszprém nem egy-egy világszerte ismert zenekarral vagy eseménnyel büszkélkedhet, hanem azzal, hogy zeneszerető város.

„Veszprémben nemcsak a profik, a nagy nevek, a tömegesemények a fontosak, hanem az is hogy a zene mennyire része a mindennapoknak, hányan játszanak amatőrként vagy kedvtelésből hangszeren, hogyan épít a zene közösségeket, tölti meg tartalommal a város lakóinak mindennapjait, hogyan használják a zenét az oktatásban, a szabadidő színvonalas eltöltésében” – fejtette ki a polgármester.

Hozzátette, a veszprémi stratégia kulcsgondolata a részvétel – mindegy milyen szerepben, műfajban, életkorban –, mert a zene a társadalom és az egyén szintjén is sokat tesz hozzá az élethez. Ezért szeretnének a városban zenélést elősegítő közösségi helyszíneket létrehozni, zenetanulást ösztönözni, és inspiráló eseményeket hozni a városba.

Az UNESCO által alapított elismerést Veszprém a polgármesteri közlemény szerint a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címmel és az UNESCO kreatív városok hálózatának tagságával érhette el.

Veszprém olyan városok közt szerepel az elnyert címmel, mint Liverpool, a Beatles városa, Mannheim, amely a Popakademie, Európa egyetlen könnyűzenei egyetemének otthona, a kolumbiai főváros, Bogota, a jamaicai Kingston, a reggae fővárosa, a spanyolországi Sevilla, a flamenco hazája, az olaszországi Bologna vagy az amerikai Kansas City, illetve a régióból a lengyelországi Katowice, a csehországi Brno és a szerbiai Vranje.