A környezettudatosság tematikájával bővül a Fölszállott a páva

 

A Fölszállott a páva új zsűritagja, Salamon Beáta az új gyermekévad sajátosságairól és a környezettudatosság tematikáról beszélt az M1 Ma délelőtt című műsorában.

Salamon Beáta, eMeRTon-díjas népművész mindenképpen szeretett volna mentor lenni, de nem számított rá, hogy a Fölszállott a páva hagyományőrző tehetségkutató műsor legújabb gyermekévadának zsűritagja lesz.

A népi hegedű tanárként és előadóként is gyakorlott művész elmondása szerint rettenetesen izgul, mivel szokatlan lesz számára az új szerepkör: „Színpadi ember vagyok, színpadon nőttem fel, de akkor mindig ott van a kezemben a hegedű, így hangszerrel beszélek, míg tanítás közben folyamatosan instruálom a gyermekeket, nem pedig végignézem a produkciójukat, és utána mondok valami hasznosat”.

A Népművészet ifjú mestere díjat 1983-ban kiérdemlő zsűritag a jó mentor ismérvét is megosztotta: a mentor tartja a személyes kapcsolatot a gyermekkel. Lelkileg készíti fel a gyermeket a színpadra és az esetleges sikerre, vagy kudarcra, és segíti a gyermeket a színpadi stílus és előadásmód elsajátításában.

A környezettudatosság lesz az új tematika

A műsor fő célja továbbra is a hagyományőrzés, de lesz egy új tematika, a környezettudatosság, ami egyre fontosabb szerepet tölt be az új generáció életében.

Salamon Beáta elmondta, már sokkal nagyobb céljaik vannak a gyermekeknek, mint régen. Egyre környezettudatosabbak, ami a bemutatkozó kérdéssorokra kapott válaszokból is kiderült.

Az a céljuk, hogy a magyar kultúra megismertetésén keresztül fel tudják hívni a figyelmet a környezettudatosságra, arra, hogy védjük a világot” – fejtette ki a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa.

Hozzátette: látszik az, hogy a környezettudatosság idejében nőtt fel ez a generáció. Nagyon érdekes volt számára az előselejtezők alatt, hogy a folyosón a palackos üdítő helyett egyre több résztvevő kezében volt kulacs.

Komplex ismeretekkel érkeznek a versenyzők

A gyermekek, akik bekerültek a Fölszállott a pávába, már egy komplex népművészeti nevelésben részesültek, és komoly célokkal érkeztek. „Az énekesek táncosok, a hangszeresek tudnak énekelni és táncolni is. Pontosan tudják, hogy hova tartozik a dallam, és látják az egészet komplexen” – tette hozzá Salamon Beáta.


A műsor fontosságáról és elismertségéről hozzátette: az egyik versenyző azt mesélte neki, hogy a magyar népi kultúra legmagasabb foka a Fölszállott a páva műsorába való bejutás.

„Végre van egy olyan megmérettetési lehetőség, egy olyan cél, ami hajtja a gyermekeket” – mondta a művésznő, aki azt is elárulta, hogy lesznek olyan tehetségek, akik csupán néhány éve „űzik az ipart”, mégis tátva maradt a teljesítményüktől a szája.

A Fölszállott a páva legújabb gyermekévada október 25-én indul a Duna csatornán. Az első két részben a válogatók legjobb pillanatait láthatják a nézők. A műsorban idén is 48 produkció jut be négy kategóriában az élő adásba.

A címlapfotó illusztráció.