Páratlan műkincseket találtak Lord Elgin 1802-ben elsüllyedt hajóján

 

Páratlan arany ékszereket, főző edényeket és más értékes ókori tárgyakat találtak búvárrégészek Lord Elgin Kitera görög szigetnél 1802-ben elsüllyedt hajójának, a Mentornak a roncsában – közölte a görög kulturális tárca.

A Mentor akkor süllyedt el, amikor Lord Elgin konstantinápolyi brit követ csoportja Nagy-Britanniába akarta szállítani az athéni Parthenon, az Akropolisz és más athéni műemlékek kincseinek egyes darabjait.

A Dimitrisz Kurkumelisz vezette régészcsoport a közelmúltban folytatott újabb feltárásokon egy aranygyűrűre, egy pár arany fülbevalóra és egy sakk-készlet három bábujára bukkant. A készlet négy másik bábuját egy korábbi feltáráson találták meg.

A Mentor az Athén közeli Pireusz kikötőjéből indult, és Málta érintésével érkezett volna az Egyesült Királyságba.1802. szeptember 15-én viharos időben süllyedt el Kitera Avlemonasz kikötőjének szikláihoz csapódva. Gyorsan alámerült a tengerfenékre, 23 méter mélyen nyugszik. A hajó valamennyi utasát és a személyzetet az Anikitosz nevű hajó vette a fedélzetére.

Lord Elgin megszervezte, hogy a hajó rakományát kimentsék. A Parthenon márványfrízeit sikerült is kiemelniük görög búvároknak és Máltára szállítani, onnan kerültek Londonba, ahol a brit kormány megvásárolta, majd a British Museumnak ajándékozta.

A címlapfotó illusztráció.