Rembrandt- és Velázquez-képeket rendeztek párba az amszterdami Rijksmuseumban

 

A világon elsőként párokba rendezve mutatja be a 17. század holland és spanyol festőművészeinek, köztük Rembrandtnak és Velázqueznek a képeit az amszterdami Rijksmuseum.

A pénteken nyíló Rembrandt-Velázquez: Dutch & Spanish Masters (Rembrandt-Velázquez: holland és spanyol mesterek) című tárlat nagyjából hatvan művet, köztük Diego Velázquez (1599-1660) tíz, valamint Rembrandt van Rijn (1606-1669) 11 munkáját vonultatja fel.

A madridi Pradóval közösen szervezett kiállításon továbbá Frans Hals, Bartolomé Murillo, Johannes Vermeer és Francisco de Zurbarán alkotásai is helyet kaptak. A tárlat megvalósításában részt vevő német kurátor, Gregor Weber szerint a 17. század folyamán Rembrandt és Velázquez volt saját hazájában a legfőbb képviselője a művészet virágzásának.

„Két hőst helyeztünk most egymás mellé, műveik pedig vizuális párbeszédet folytatnak” – mondta Weber, megjegyezve, hogy Rembrandt és Velázquez festményei megdöbbentő hasonlóságokat mutatnak, noha a két művész soha nem találkozott egymással.

A kiállításon szereplő összes képpár mögött van egy történet, egy téma, amely közös a két alkotásban, például a vallás, a hit, a gazdagság vagy a szerelem, de van, hogy a kompozíció és a fény-árnyék hatások miatt kerültek egymás mellé.

A január 19-ig látogatható tárlat a Rembrandt halálának 350. évfordulójához kötődő egyéves programsorozat része.

A címlapfotó illusztráció, a képen Taco Dibbits, a holland nemzeti múzeum, az amszterdami Rijksmuseum igazgatója (b) és Thierry Vanlacker, az AkzoNobel holland vegyipari vállalat elnök-vezérigazgatója nézi Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményét 2019. június 26-án. A festményt alapos vizsgálatnak és teljes felújításnak vetik alá. (Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Utrecht)