Újra itt az év legszínesebb tudományos fesztiválja, a Tudományok Fővárosa

 

Elképesztő robotok, hightech drónok, AR- és VR-technológiák és a jövő járművei – ezek és még rengeteg más tudományos fejlesztés várja az érdeklődőket az idén már harmadik alkalommal megrendezett Tudományok Fővárosán.

Az ingyenes rendezvény házigazdája idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem lesz; a hazai tudományos élet nagyágyúit és a legizgalmasabb fejlesztéseket felsorakoztató esemény a felsőoktatási intézmény lágymányosi campusán zajlik majd – olvasható a Vízió Budapest Tudománykommunikációs Ügynökség közleményében.

A fesztivál látogatói megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal és tudományos vívmányokkal, robotokkal beszélgethetnek, drónokat „simogathatnak”, virtuálisan beléphetnek az atomerőmű blokkvezérlőjébe, portrét készíttethetnek egy robottal és akár a Napot is vizsgálhatják élőben.

Egy robotot néznek érdeklődők a Tudományok Fővárosa rendezvényén (Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs)

“A STEM  tudományterületekhez kapcsolódó programok támogatása egy olyan küldetés, amelyet nagyon komolyan veszünk az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál” – mondta Dr. Palkovics László miniszter, a rendezvény fővédnöke. “A Tudományok Fővárosa ennek a küldetésnek egy fontos fóruma, ami segít abban, hogy minél több fiatalt orientáljunk a STEM tanulmányok és szakmák irányába, hiszen ők a jövőnk valódi tartalékai, az ő innovációs szemléletük és képességük határozza meg a későbbiekben hazánk versenyképességé.”

A programok között szerepel majd például a valódi űrruha, szkafander kipróbálása, robotépítés, drónraj-bemutató, virtuálisvalóság-túra az atomerőmű reaktorcsarnokában és  látványos természettudományos kísérletek 60 méteres magasságból.

„Az interaktív kiállítással párhuzamosan ismeretterjesztő előadások hallgatására is lesz lehetőség,  melynek gerincét idén az Apollo program 50. évfordulója adja, kiegészítve további csillagászati és űrkutatási témákkal” – mondta el Bartók Marcell, az esemény főszervezője. „A látogatók érdekességeket tudhatnak meg a fontos történelmi eseményről, a kicsik pedig egy űrhajós pontgyűjtőfüzet kíséretében járhatják végig a rendezvényt, az útjuk végén pedig ajándékokat kaphatnak.”

A rendezvény házigazdája, az ELTE is számos érdekességgel készül, az egyetem standján a többi között vulkánkitörés szimulációval, a környezetét folyamatosan érzékelő és a változásoknak megfelelően haladó LEGO-vonattal, valamint az augusztus 20-i tűzijáték csodaszarvasát megalkotó csapat drónraj-bemutatójával is találkozhatnak az érdeklődők.